Temos
Apendicitas


Aklosios žarnos kirmėlinės ataugos (apendikso) uždegimas

Sergant paprastu, lėtiniu uždegimu, juntamas maudžiantis skausmas pilvo apačioje, dešinėje pusėje. Jeigu neatsiranda jokių kitokių reiškinių, užtenka padaryti šilto vandens klizmą, o po to kurį laiką ramiai pagulėti. Skausmas paprastai greit praeina.

Tačiau jeigu skausmas plinta į juosmenį, pučia vidurius, pykina, ligonis net vemia, vargina vidurių užkietėjimas, šlapimo išsiskiria nedaug ir jis būna tamsus, pakyla temperatūra, - visa tai rodo, kad prasidėjo rimtesnis uždegimas. Šiuo atveju reikia atsigulti ir stengtis nejudėti. Ant pilvo su nedideliais laiko tarpais galima dėti pūslę su ledu. Mažiausiai parą nieko nevalgyti ir negerti, o jeigu ligonis labai nori gerti, galima duoti po arbatinį šaukštelį šaltos arbatos. Jokių vidurius laisvinančių vaistų, ypač ricinos, geriau nevartoti: nuo jų apendiksas gali pratrūkti, jeigu jame jau būna prasidėjęs pūliavimas.

Kai pykinimas praeis ir skausmas susilpnės, temperatūra nukris, galima duoti truputį pieno su vandeniu arba vandenyje gerai išplaktą baltymą. Paskui po truputį pradėti valgyti daržovių tyrelę, gerti buljoną.

Tačiau jeigu temperatūra vis kyla, pasiekia net 40 v laipsnių ir daugiau, skausmai nesiliauja, tai rodo, kad prasidėjo pūlinis uždegimas. Reikia pakviesti gydytoją ir važiuoti į ligoninę operuoti, nes pūlinis apendicitas neišgydomas. Gydytoją reikėtų kviesti net anksčiau, kai tik ima kilti temperatūra.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos