Temos
Ausys ir dažniausios jų ligos


1. Aštrus skausmas. Dažniausiai būna peršalus. Reikia įdėti į ausį vatos, suvilgytos šiltu aliejumi, arba įlašinti du tris lašus tokio tirpalo: viena dalis grynos karbolio rūgšties ir dešimt dalių glicerino, po to įdėti vatos. Jeigu viso to po ranka nėra, taip pat padeda, nors ir silpniau, ant vatos gumulėlio užlašinti šilti mėtų arba pelynų lašai.

Kamparo aliejaus galima įlašinti tik tada, jeigu ligonis neišeis į šaltą orą, nes kitaip ausį gali imti dar labiau skaudėti.

2. Kraujavimas iš ausies. Gali pradėti kraujuoti nuo stipraus smūgio. Reikia tuojau įkišti į ausį vatos tamponą, suvilgytą boro rūgšties tirpalu (vienas arbatinis šaukštelis vandens stiklinei), aprišti ausį, atsigulti ir prie galvos skaudančios pusės pridėti pūslę su ledu. Būtinai pakviesti gydytoją.

3. Siera ausyse. Jeigu dėl kokios nors priežasties ausyse susikaupia sieros daugiau, negu reikia, susidaro kamštis, ausyse ima spengti, žmogus blogiau girdi ir pan. Reikia įlašinti į ausį kokio nors aliejaus ir truputį pagulėti, kad aliejus giliau nutekėtų į ausį, o po kokių trijų valandų išplauti ausį šiltu ramunėlių arba druskos tirpalu. Švirkšti tirpalą reikia ilgai, apie 10-20 minučių, kol kamštis išeis, kartais dalimis.

4. Pūlinys ausyje. Beveik visada būna dėl peršalimo. Prasideda staigiu, aštriu skausmu, plintančiu į visą galvos pusę, dantis, sustiprėjančiu naktį. Po 8-12 dienų susidaręs pūlinys pratrūksta, pūliai išteka, ir ligonis ima sveikti.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos