Temos
Balinis ajeras


Acorus calamus L. (F VIII)

(Syn. Acorus aromaticus Gilib., Acorus vulgaris Kern., Acorus odoratus Lam.)

Balinis ajeras priklauso ajerinių (Araceae) šeiniai. Mūsų respublikoje paplitęs augalas. Upių ir ežerų pakraščiais sudaro ištisus plotus. Tai daugiametis augalas; atgabentas į mūsų kraštą iš Azijos XIV šimtmetyje, puikiai aklimatizavosi, tačiau sėklų nesubrandina ir dauginasi vegetatyviniu būdu. Persai ir arabai paruoštus šviežius šakniastiebius vartoja valgiui.

Vaistinei žaliavai gaminti šakniastiebiai kasami rudenį arba anksti pavasarį, kurie džiovinami neaukštoje (35°C) temperatūroje. Sudžiovinta žaliava vadinama Rhizoma Calami aromatici, Rhizoma Acori, Rhizoma Acori europaei.

Šakniastiebiuose svarbiausios medžiagos yra šios: 2—3% eterinio aliejaus, kurio svarbiausieji komponentai yra azoronąs, eugenolis ir įvairūs terpenai, kartusis gliukozidas, akorinas, alkaloidas kalaminas, trimetilaminas, kalamininė rauginę rūgštis, krakmolas ir kt. Pasak Tokino, šakniastiebiuose yra fitoncidų.

Šakniastiebiai vartojami terapijoje užpilo (Infusum), nuoviro (Decoctum), eterinio aliejaus (Oleum Calami) ištraukų (tinctura) pavidalu. Dažniausiai vartojama virškinimui pagerinti, šlapimo išsiskyrimui padidinti. Kaip išoriniai tinka aromatinėms vonioms ruošti ir plaukų slinkimui sulaikyti. Pagal dr. Carnovski sėkmingai vartojamas sustiprinti balso stygoms. Tam tikslui kramtomi šakniastiebiai. Be to, šakniastiebiai plačiai naudojami likerių pramonėje kaip aromatinė, kvapą ir skonį gerinanti žaliava.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos