Temos
Beržas


Betula L.

Beržai priklauso beržinių (Betulaceae) šeimai. Tai daugiamečiai gausiai paplitę medžiai. Jų yra daug rūšių ir formų. Vaistinei žaliavai (Folia Betulae, Gemmae Betulae) vartojama tik dviejų rūšių lapai ir pumpurai — plaukuotojo (Betula pubescens Ehrh.) ir karpuotojo beržo (Betula verrucosa Ehrh.).

Lapai renkami gegužės mėn. pabaigoje ir birželio pradžioje, o pumpurai — žiemos mėnesiais iki kovo vidurio.

Lapuose ir pumpuruose randamos tos pačios veikliosios medžiagos, tik skirtingais kiekiais. Svarbesnės iš jų yra šios: dervinė medžiaga bėtulalbirias, kuris veikia panašiai kaip ir Balsamum Copaivae, tik žymiai švelnesnis, saponinai, flavonai, metylopentazanai, šiek tiek eterinio aliejaus, tanidinės medžiagos, fitoncidai ir kt.

Daugumas autorių nurodo, kad minėtųjų žaliavų efektingas diuretinis veikimas skatina tulžies sekreto išsiskyrimą. Kaip išoriniai vaistai spiritinė ištrauka (Tinctura Betulae 1 :5) duoda gerus rezultatus gydant pragulas ir kitas sunkiai gyjančias žaizdas.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos