Temos
Cukrinė laminarija


Laminaria saccharina (L.) Lamour

Laminarijos priklauso rudųjų dumblių tipui, laminarinių (Laminariaceae)

šeimai. Laminarijų gentyje yra keletas rūšių. Kai kurių rūšių šios genties dumbliai yra svarbūs žmonių gyvenime. Vieni naudojami vaistinei žaliavai gaminti, kiti pašarui bei maistui.

Šie dumbliai auga vandenynų ir jūrų dugne, prisitvirtinę rizoidais prie uolų. Vaistinė žaliava gaminama iš cukrinės ir pirštuotosios laminarijų gniužulų. Iš gniužulų kotų gaminami „stiebeliai" (Stipiles Laminariae), kurie vartojami ginekologijoje bei chirurgijoje kaip zondai. Iš gniužulų gaminami milteliai terapijai.

Gniužuluose ir jų kotuose randama šių medžiagų: jodo, bromo ir kalcio druskos, manito, polisacharido laminarino, vitamino C ir kt.

Seniau gana plačiai buvo vartojama chirurgijoje stipites Laminareae, bet pastaraisiais dešimtmečiais buvo užmiršta. Dabar medicina į minėtas žaliavas vėl atkreipė reikiamą dėmesį.

Mūsų farmacinė pramonė pradėjo gaminti iš cukrinės laminarijos gniužulų miltelius (Pulvis Laminariae), kuriais sėkmingai gydomi lėtiniai, ypač atoniniai, vidurių užkietėjimai. Patariama jais gydyti arteriosklerozę, tačiau galima vartoti tik gydytojui nurodžius, nes, esant inkstų uždegiminiams procesams, dėl jodo druskų buvimo šio preparato negalima priiminėti. Be to, yra individų, kurių organizmas negali pernešti jodo (jodizmas).





<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos