Temos
Dantys


Dantims reikia ypač didelio dėmesio ir geros priežiūros, nes žmogaus burnoje yra šimtai įvairių mikrobų, per nesveikus dantis patenkančių į kraują ir kartais sukeliančių labai rimtas ligas. Jeigu yra galimybė, reikia ne mažiau kaip du kartus per metus parodyti dantis gydytojui, kad nuvalytų, užplombuotų ir kt. Nepamiršti valyti dantis po kiekvieno valgymo arba bent kartą per dieną.

Dažniausiai jaučiame dantų skausmą dėl šių priežasčių:

1. Nervinis dantų skausmas. Jam nuraminti reikia du tris kartus per dieną išgerti bromo arba 20 lašų valerijono. Galima įdėti valerijono lapų tarp danties ir skruosto arba kramtyti tą žolę. Tai nuramina skausmą net esant ėduoniui.

2. Peršalimas, ypač reumatinis. Reikia trinti dantenas chininu arba česnako skiltele. Dantų ploto reumatui būdinga tai, kad burnoje gali mausti net tas vietas, kur dantys ištraukti, nes maudžia likę nervai.

3. Labai skauda, jeigu yra danties ėduonis, ypač jeigu atviras nervas. Tokį dantį geriau ištraukti, kad neužkrėstų kitų, bet jeigu dar galima, - užplombuoti. O kol kas skausmui nuraminti galima į danties ertmę įdėti vatos gumuliuką, suvilgytą mėtų lašais arba gvazdikų aliejumi (bet jei nervas atviras, tai nelabai padeda). Galima įdėti vatos, suvilgytos 20 proc. karbolio rūgšties tirpalu (tai labai greit nuramina skausmą), bet reikia žiūrėti, kad karbolio rūgštis nepaliestų kitų dantų, nes nuo karbolio dantys trupa.

Jeigu dantys išgedę ir iš burnos jaučiamas blogas kvapas, labai gerai burną skalauti žiemės (Vinca minor) nuoviru; stiklinei verdančio vandens imti 2-3 žiupsnelius sudžiovintos žolės.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos