Temos
Didieji nuomario priepuoliai


(grand mal)

Didieji nuomario priepuoliai pasitaiko 50% visų sergančių nuomaru ligonių. Priepuolis dažniausiai prasideda ūmiai, bet kartais net visą parą prieš tai ligonis jaučia fizinį silpnumą, esti dirglus, prislėgtos nuotaikos.

Priepuolio metu ligonis ūmiai nustoja sąmonės ir krenta. Dėl to gali įvykti nelaimė, ligonis gali įkristi į vandenį, ugnį, patekti po mašina. Toks ligonis bekrisdamas gali stipriai susitrenkti galvą, ir tada atsiranda smegenų sutrenkimo reiškiniai.

Neretai priepuolio pradžioje ligonis surinka klaikiu balsu. Po to prasideda toninių traukulių fazė, trunkanti 30—60 sekundžių. Ligonis kojas pakelia, ir jos sustingsta ore kiek sulenktos per kelius. Rankos pakeltos į viršų ir sulenktos per alkūnes. Ligonio galva atlošta, dantys sukąsti, tarp jų neretai patenka liežuvis. Kvėpavimo raumenys toniškai susitraukia, dėl to sustoja kvėpavimas, ligonio veidas pamėlynuoja.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos