Temos
Epideminis vaikų paralyžius, arba Heinės—Medino liga


(poliomyelitis anterior acuta)

Epideminis vaikų paralyžius — ūmus infekcinis susirgimas, kuriam būdinga priekinių nugaros smegenų ragų pažeidimas. Ši liga jau buvo žinoma gilioje senovėje, plisdavo epidemijomis.

Ligą sukelia 3 tipų virusai. Infekcijos šaltinis — ligonis arba viruso nešiotojas. Ypač intensyviai išsiskiria virusai su sergančio vaiko šlapimu ir išmatomis pirmomis ligos savaitėmis. Virusai patenka į organizmą pro virškinimo traktą ir kvėpavimo takus. Jie yra atsparūs šalčiui (sušaldytuose maisto produktuose išsilaiko iki 3 mėn.) ir neatsparūs virinimui.

Dažniausiai serga vaikai nuo 1 iki 7 metų amžiaus. Pastaruoju metu serga ir suaugusieji. Ligos eiga skirstoma į 4 periodus: ikiparalyžių, paralyžių, atstatomąjį ir liekamųjų reiškinių.

Prieš atsirandant paralyžiams, ligonis karščiuoja. Kūno odos temperatūra pakyla iki 39— 40° C. Dažnai šiuo periodu vaikas negaluoja, kartais vemia, viduriuoja, gausiai prakaituoja, jam neretai užkietėja viduriai, odą išberia, kaip sergant skarlatina, atsiranda bronchito reiškinių. Būdingi stiprūs galvos bei raumenų (kurie bus paralyžiuoti) skausmai, mieguistumas.

Šis periodas gali trukti nuo kelių valandų iki keleto dienų. Smegenų skystyje padaugėja ląstelių.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos