Temos
Gluosnis


Salix L.

Gluosnis priklauso gluosninių (Salicaceae) šeimai. Gluosnių genčiai vien tik Lietuvoje priskiriama apie 16 rūšių. Tai visiems gerai. pažįstami daugiamečiai krūmai bei medžiai.

Vaistinei žaliavai gaminti gluosnių žievė (Cortex Salicis) tinka iš dviejų rūšių, būtent: baltojo gluosnio (Salix alba L.) ir blindės (Salix caprea L.). Žievė lupama nuo 3—4 metų amžiaus šakų bei stiebų pavasarį, kada ji lengvai atskiriama nuo medienos.

Cheminiu požiūriu žievėje yra gliukozido salicino, kuris hidrolizės poveikyje duoda salicilinį alkoholį. Pastarasis lengvai oksidinasi iki salicilinės rūgšties, kurios žievėje susidaro iki 4%. Be to, būna 7—10% rauginių (tanidinių) medžiagų, flavonų ir kt.

Žievė var tojama sergant žarnų kataru bei viduriavimu kaip adstringens ir desinficiens, iš kitos pusės, žievėje esantieji saliciliniai junginiai kartais duoda gerus rezultatus gydant reumatą bei šlapimo takų uždegiminius procesus.

Anksčiau, kai nebuvo žinomas chininas, gluosnių žievė buvo vartojama nuo maliarijos.

Literatūroje randama nurodymų, kad, maišant gluosnių žievę su vingiorykštės žiedais (Flores Spireae), gluosnių žievės terapinis veikimas padidėja.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos