Temos
Involiucinės psichozės


Šios psichozės išsivysto 45— 60 metų žmonėms, paprastai sutampa su klimakteriniu periodu. Jų išsivystymui turi reikšmės ir pergyvenimai, persirgtos somatinės ligos. Skiriamos dvi pagrindinės involiucinės psichozės formos:

I n v o l i u c i n ė m e l a n c h o l i j a pasitaiko dažniau. Prasideda iš lėto. Pirmiausia išsivysto depresija. Vieni ligoniai darosi liūdni, tylūs, nejudrūs, pamažu nustoja dirbti. Gali būti hipochondriniai reiškiniai: skausmai įvairiose kūno vietose, dažnai kankina nerimas — jie negali rasti sau vietos, blaškosi, sunkiai dūsauja, būna baimingi. Aiškina, kad jų laukia kančios,

kad jie niekam nereikalingi. Neretai save laiko nusikaltėliais ir teigia, jog jų laukia bausmė. Atsisako maisto, blogai miega.

Juos reikia ypatingai prižiūrėti, nes bando nusižudyti. Liga trunka mėnesiais, kartais užsitęsia iki metų.

I n v o l i u c i n i s p a r a n o i d a s pasitaiko rečiau. Jam būdinga gausios ir labai įvairios kliedėjimo idėjos — persekiojimo, hipochondrinės, pavydo, nuostolio ir kt. Ligoniai pradeda galvoti, kad juos seka ir nori nužudyti, nunuodyti. Tvirtina, jog artimieji nori atimti jų turtą. Gana dažnai žmona pradeda sekti savo vyrą ar vyras — žmoną, įtardami neištikimybe, reikalauja prisipažinti. Kartais giliai įsitikina, kad serga vėžiu, kad žarnynas nepraeinamas. Tenka pažymėti, jog neretai kliedėjimo

idėjos siejasi su anksčiau buvusiais pergyvenimais. Nuotaika būna pablogėjusi. Liga trunka kelerius metus.

Galimos ir kitos tokios involiucinių psichozių formos, kaip vėlyvoji katatonija ir involiucinė isterija, tačiau jos pasitaiko retai.

Gydoma insulinu, aminazinu, triftazinu, tizercinu. Esant depresijai, galima skirti melipramino, amitriptilino, sonopakso.

Būsenai negerėjant, skiriama elektros šokai. Kartais gerą efektą galima gauti, taikant hormonų (folikulino, testosterono, sinestrolio) terapiją.





<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos