Temos
Islandinė Verpena


Cetraria islandica Ach.

(Syn. Lichen islandicus L., Lobaria islandica Hoff., Physcia islandica DC.)

Islandinė kerpena priklauso kežiečių (Parmeliaceae) šeimai. Biologiniu požiūriu įdomus augalas. Tai dviejų, savo prigimtimi skirtingų, augalų simbiozės padarinys — žaliųjų dumblių ir grybų.

Žalieji dumbliai asimiliuoja anglies dvideginį, o grybas — mineralinius junginius bei vandenį. Tai labai paplitęs augalas, ypač šiaurės srityse. Lietuvoje taip pat gausiai aptinkamas sausuose pušynuose, ypač dažnas Vilniaus srities miškuose.

Vaistinei žaliavai (Herba Lichen islandicus) ruošti kerpena renkama vasarą sausu oru.

Žaliavoje randama angliavandenių iki 70%, lichenino, dekstrolichenino, karčių medžiagų — cetrarino, protocetrarinės rūgšties ir kt.

Cetrarinas organizme mažina kai kurių liaukų sekreto išsiskyrimą, ypač prakaito, taip pat sulaiko vėmimą. Be to, islandinė kerpena vartojama kaip gleivinė medžiaga. Jeigu norima kerpeną panaudoti tik kaip gleivinę medžiagą, tai, norint pašalinti cetrariną, ji 2-3 valandoms merkiama į pašarmintą šaltą vandenį. Tuo atveju reikia į vieną litrą vandens įdėti 25—30 g sodos. Nukartinta žaliava (Lichen islandicus examoratus) tinka gaminti drebučiams.

Pasak Stolo, cetrarinas stipriai antibiotiškai veikia Kocho lazdeles.Tai rodo, kad liaudies medicinoje islandinės kerpenos vartojimas nuo džiovos tam tikru laipsniu moksliškai yra pateisinamas.





<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos