Temos
Išsėtinė smegenų sklerozė

Puslapis: 3

Ligos eiga. Dažniausiai liga, prasidėjusi pamažu, toliau eina su pagerėjimais ir pablogėjimais. Ligoniui nusilpo dešinė koja ir nepraeina kelias savaites ar mėnesius; po to labai pamažu praeina, ir jis tampa visai sveikas. Sakome, kad atsirado ligos r e m i s i j a (pagerėjimas). Pastarųjų metų statistiniai duomenys rodo, kad 85% ligonių pirmoji remisija užtrunka net 10 metų. Vėliau vėl liga pablogėja. Antro pablogėjimo metu ligos simptomų būna daugiau, pvz., nusilpsta abi kojos ir regėjimas.

Vėl po kelių mėnesių ligos reiškiniai ima nykti, prasideda antras pagerėjimas (remisija). Tačiau antro pagerėjimo metu ne visi ligos reiškiniai praeina. Be to, pagerėjimo trukmė jau trumpesnė — keli mėnesiai ar 1— 2 metai. Po to atsiranda trečias, ketvirtas ir t. t. pablogėjimai su pagerėjimais. Būdinga, kad kiekvieno naujo pablogėjimo metu atsiranda vis daugiau naujų ligos simptomų, o pagerėjus — vis daugiau lieka patologinių reiškinių. Po 5— 6 pablogėjimų ligonis tampa pirmos grupės invalidu, t. y. jis jau negali apsitarnauti.

Gydoma vitaminais (B grupės, C, PP), antinksčių hormonais, kraujo perpylimais.

Slaugymas. Ligonis pats nevaikšto, guli lovoje. Dėl to jį reikia prižiūrėti, kad neatsirastų pragulu. Sutrikus šlapinimuisi, reikia jį pastoviai kateterizuoti. Kadangi pažeistos smegenėlės, ligonis negali pats pavalgyti, nes, paėmęs šaukštą į rankas, visą maistą išlaisto, todėl jį reikia maitinti. Ligonį reikia dažnai vartyti, keisti galūnių padėtį. Labai svarbu jį nuraminti, suteikti vilties pasveikti.

<<< Ankstesnis puslapis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos