Temos
Juosmeninių-kryžmeninių nervų šaknelių uždegimas


(radiculitis tumbosacralis)

Viena dažniausių juosmeninių-kryžmeninių nervų šaknelių uždegimo priežasčių yra stuburo ir jo raiščių pažeidimai.

Juosmeninių-kryžmeninių nervų šaknelės pro atitinkamą angelę išlenda ne tiesiu kampu, kaip, pvz., kaklo srityje, o įstrižai. Tai ir yra viena iš priežasčių, dėl ko apatinės nugaros smegenų šaknelės, inervuojančios kojas, dažniau pažeidžiamos.

Paprastai juosmeninių-kryžmeninių nervų šaknelių uždegimu serga žmonės, kurie darbo metu turi dažnai lankstytis, ką nors sunkiai pasilenkę kilnoti. Žmogui pasilenkus ir ką nors sunkiai nuo žemės keliant, labai įsitempia juosmens raumenys ir raiščiai. Tarp nugaros slankstelių esantis raištis gali įtrūkti, ir pro tarpą išlenda viduryje esanti kremzlė. Kadangi staiga suskausta strėnas, ligonis sustingsta sulinkusioje pozoje. Paguldytas į lovą, kelias dienas bijo dėl skausmo pajudėti. Ši kremzlinė išvarža ima spausti nervų šakneles, sukelia ilgai trunkantį šaknelių uždegimą, kuris dažnai praeina tik po atitinkamo gydymo. Toks kremzlių susirgimas vadinamas diskoze (discosis).

Sergantis juosmeninių ir kryžmeninių nervų šaknelių uždegimu skundžiasi strėnų ir kojos skausmais, kurie iš pradžių būna didesni ramybėje ir naktį. Dėl skausmų ligonis turi gulėti lovoje. Užėjus stipriam skausmui, ligonis ligos pradžioje keliasi ir vaikšto. Kartais, kad mažiau skaudėtų, ligonis guli priverstinėje padėtyje: atsiklaupęs ant kelių ir atsirėmęs alkūnėmis. Tokie stiprūs skausmai laikosi 1— 2 savaites.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos