Temos
Paprastasis kadagys


Juniperus communis L. (F VIII)

Paprastasis kadagys priklauso kiparisinių (Cupressaceae) šeimai.

Daugiametis nedidelis medelis arba krūmas. Jo spygliai po 3 menturėse, kankorėžis-vaisius yra uogos pavidalo, nunokęs melsvai juodas. Auga lengvose, smėlingose dirvose, kartais sudarydami didelius plotus. Kadagio kankorėžiai paprastai vadinami uogomis, plačiai vartojami liaudies ir mokslinėje medicinoje, taip pat ir likerių pramonėje. Vaistinei žaliavai (Fructus Juniperi, Baccae Juniperi, Gulbuli Juniperi) renkami visiškai subrendę, t. y., kada jie būna juodos spalvos.

Vaisiuose-uogose randama iki 2% eterinio aliejaus, kadaginės dervos juniperino, apie 35 cukrinių medžiagų ir organinių rūgščių.

Tai stipriai šlapimą skatinantis vaistas (diureticum), todėl reikia vartoti atsargiai, nes didesnės dozės erzina inkstus. Švelniau veikia Extractum Juniperi. Kadagio eterinis aliejus (Oleum Juniperi) dažnai maišomas su kitais eteriniais aliejais, pavyzdžiui, Ol. Rosmarini, Ol. Lavandulae, įtrynimams.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos