Temos
Paprastasis raugerškis


Berberis vulgaris L.

(Syn. Berberis acida Gilib., Berberis edulis Hort. et Koch., Berberis iberica Sweet., Berberis abortivą Renault.)

Paprastasis raugerškis priklauso raugerškinių (Berberidaceae) šeimai. Tai daugiametis krūmas. Lietuvoje paplitęs nevienodai. Kauno, Vilniaus miestų apylinkėse auga gausiau, kituose rajonuose — rečiau; Šiaurės Lietuvoje beveik neaptinkamas.

Dažnai sodinamas parkuose kaip dekoratyvinis ir iš dalies kaip vaisinis krūmas. Uogose gausu askorbininės rūgšties. Tačiau raugerškis žalingas javams, kaip tarpinis rūdžių grybų maitintojas.

Vaistinei žaliavai gaminti renkama žievė nuo stiebų ir šaknų: Cortex Berberidis ligni (nuo augalo stiebų), Cortex Berberidis radicis (nuo šaknų). Si žaliava plačiai vartojama liaudies ir mokslinėje medicinoje. Žievėje randama šių veikliųjų medžiagų: alkaloidų, berberidino ir j jį panašių oksikantino ir palmatino, kurių žievėje būna iki 2%. Šie alkaloidai mažai nuodingi ir neturi narkotinio veikimo.

Be to, randama geltonai dažančių medžiagų. Alkaloidų kompleksas o ypač berberidinas, patekęs į organizmą, mažina kraujo spaudimą, padidina kvėpavimo amplitudę. Minėtieji alkaloidai, pasak prof. Mušinskio, savo struktūra yra panašūs j kai kuriuos opijaus alkaloidus. Todėl kai kurie specialistai pataria vartoti raugerškio preparatus gydant morfinistus.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos