Temos
Pragulos


Po sunkios ligos, o kartais ir jos metu, ligoniui gali atsirasti pragulu - virš kryžkaulio, menčių ir kitose vietose. Labiausiai varginančios pragulos būna sergant šiltine ir dizenterija, o pavojingiausios - smegenų ligomis.

Kad neatsirastų pragulu, reikia ligonį nuolat atsargiai apversti nuo vieno ant kito šono. Bet jeigu pasirodė paraudimų, reikia tas vietas apiplauti degtine arba praskiestu actu, pabarstyti talku. Paskui po ta vieta dedami guminiai, į drobinį audinį įvynioti pripučiami ratai.

Kaulų lūžiai

Tinkamai uždėti tvarstį ant lūžusio kaulo gali tik gydytojas. Jeigu ligonį tam reikės vežti į ligoninę, reikia imtis tokių priemonių.

Kai lūžusi ranka arba koja, reikia ją įdėti j įtvarą. Jeigu įtvaro namuose nėra, reikia daryti taip: odą ties lūžusia vieta patepti jodu, uždengti švariu skudurėliu, uždėti kuo daugiau vatos ir labai atsargiai subintuoti. Paskui paimti keletą plonų lentelių, pridėti jas virš binto - iš viršaus, iš šonų, iš apačios ir vėl ranką (arba koją) subintuoti.

Ligonį lūžusia koja būtinai reikia vežti, o jeigu lūžusi ranka, jis pats gali eiti.

Jei sulaužyti kaukolės kaulai, ligonio negalima vežti, reikia nedelsiant pakviesti gydytoją, o kol jis atvyks, ligonį pasodinti ir dėti prie galvos šaltus kompresus.

Kai oda ties lūžusiu kaulu pažeista, pavojus didesnis, nes gali būti kraujo užkrėtimas; šiuo atveju būtinai reikia kreiptis į gydytoją.

Kad kaulai greičiau suaugtų, ligonis turi valgyti kuo daugiau virtų svogūnų; tai jau nuo seno praktikuoja indų gydytojai.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos