Temos
Capivit forte
Vaistinis preparatas: Capivit forte
Puslapis: 1


PREPARATO CHARAKTERISTIKŲ SANTRAUKA

1. VAISTINIO PREPARATO PAVADINIMAS

Capivit forte 0,75/150 mg minkštos kapsulės

2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS

Capivit forte kapsulėje yra 0,75 mg retinolio acetato ir 150 mg tokoferolio acetato.

Retinolio (vitamino A) aktyvumas pateikiamas kaip retinolio aktyvumas arba išreiškiamas tarptautiniais vienetais (TV). 1 TV biologinis aktyvumas atitinka 0,0003 mg trans-retinolio aktyvumą.

Pagalbinės medžiagos išvardytos 6.1 skyriuje.

3. VAISTO FORMA

Minkšta kapsulė

4. KLINIKINĖ INFORMACIJA

4.1 Terapinės indikacijos

Vitaminų A ir E trūkumas ir jo profilaktika.

4.2 Dozavimas ir vartojimo metodas

Vitamino A paros poreikis sveikiems žmonėms yra maždaug 25000 TV, bet jis didesnis nėštumo, žindymo ir augimo laikotarpiu. Rekomenduojama vitamino E paros norma vyresniems kaip 10 metų žmonėms yra 15 mg vyrams ir 12 mg moterims.

Capivit forte profilaktikai rekomenduojama gerti vieną kapsulę per dieną, vitaminų trūkumui gydyti – po 1 kapsulę 2 kartus per parą.

4.3 Kontraindikacijos

Capivit forte negalima vartoti žmonėms, kurie yra jautrūs vitaminui A arba kuriems yra hipervitaminozė.

4.4 Specialūs įspėjimai ir atsargumo priemonės

Preparatą dozuojant netinkamai, gali pasireikšti hipervitaminozė.

Šalutinis poveikis, vartojant retinoidų, gali sumuotis, todėl pacientus reikia įspėti, kad nevartotų Capivit forte su kitokiais medikamentais, kurių sudėtyje yra vitamino A darinių.

4.5 Sąveika su kitais vaistiniais preparatais ir kitokia sąveika

Geriamasis cholestiraminas ir neomicinas sumažina vitamino A absorbciją, nes jie sumažina tulžies rūgščių kiekį ir padengia virškinimo trakto spindžio micelių fazę. Mineralinis aliejus gali trukdyti vitaminų A ir E absorbcijai, todėl jų negalima vartoti kartu.

Didelės vitamino A dozės gali sustiprinti antikoaguliacinį varfarino poveikį.

Kai kurie tyrimai rodo, kad vitaminas A gali iškreipti plazmos cholesterolio koncentracijos matavimo Zlatkio ir Zako metodu bei bilirubino koncentracijos matavimo Ehrlicho metodu rezultatus.

Vitaminas E ir jo metabolitai gali veikti priešingai negu vitaminas K, todėl pacientams, geriantiems antikoaguliantų ar estrogenų, didelės vitamino E dozės kelia kraujavimo pavojų.

Vitaminas E gali skatinti vitamino A absorbciją ir pasiskirstymą organizme bei apsaugoti nuo vitamino A hipervitaminozės, bet toks poveikis nėra aiškiai įrodytas.

4.6 Nėštumo ir žindymo laikotarpis

Vartojimo nėštumo metu saugumo požiūriu vitaminas A priskiriamas prie A vaistų kategorijos, tačiau jei paros dozės didesnės, negu rekomenduojama (RDA), jis priskiriamas prie X vaistų kategorijos. Į nėščių moterų organizmą turėtų patekti 5000 TV vitamino A su maistu, be to joms papildomai reikėtų suvartoti 3300 TV. Vaisingo amžiaus moterims per daug vitamino A vartoti nepatariama. Vietoj jo geriau vartoti ? karotino, nes jis nesukelia teratogeninio poveikio. Maisto produktų, kuriuose yra daug vitamino A (kepenų ir jų gaminių), kiekį reikia riboti.

Kitas puslapis >>>


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos