Temos
Jodas BP
Vaistinis preparatas: Jodas BP
Puslapis: 1


PREPARATO CHARAKTERISTIKŲ SANTRAUKA

1. VAISTINIO PREPARATO PAVADINIMAS

Jodas BP 5 % odos tirpalas

2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS

1 ml tirpalo yra 50 mg jodo.

Pagalbinės medžiagos išvardytos 6.1 skyriuje.

3. VAISTO FORMA

Odos tirpalas

4. KLINIKINĖ INFORMACIJA

4.1 Terapinės indikacijos

Tirpalas vartojamas antiseptiniam odos, esančios šalia žaizdų, apdorojimui. Jis tinka odai prieš operaciją, injekciją ar venos punkciją dezinfekuoti.

4.2 Dozavimas ir vartojimo metodas

Vartoti ant odos.

Odą šalia žaizdų reikia tepti iš karto susižeidus. Vėliau, jei reikia, ji tepama vieną ar kelis kartus per dieną. Jei reikia odą dezinfekuoti prieš injekciją ar operaciją, jį preparatu patepama prieš pat minėtas procedūras.

4.3 Kontraindikacijos

Padidėjęs jautrumas jodui ir kitoms medžiagoms, esančioms preparato sudėtyje. Preparato draudžiama tepti ant atviros žaizdos, šlapiuojančios egzemos ir gleivinės.

4.4 Specialūs įspėjimai ir atsargumo priemonės

Ant mažo odos ploto reikia patikrinti, ar nepadidėjęs paciento jautrumas jodui. Jodo 5 % tirpalu negalima tepti atvirų žaizdų. Ant vietos, pateptos jodo tirpalu, negalima dėti sandarinamojo tvarsčio. Jodo tirpalo neturėtų patekti į akis, žaizdą ir ant gleivinės. Jei taip atsitinka, reikia nuplauti silpnu natrio tiosulfato tirpalu ir dideliu vandens kiekiu.

Jodas sukelia metalų koroziją, todėl gadina metalinius instrumentus.

4.5 Sąveika su kitais vaistiniais preparatais ir kitokia sąveika

Jeigu medikamentas vartojamas ilgiau arba juo tepamas didesnis odos plotas, jodas gali patekti į sisteminę kraujotaką ir daryti įtaką skydliaukės veiklai.

Jei ta pati odos vieta tepama jodu ir kitomis odą sausinančiomis ar erzinančiomis medžiagomis, galimas stipresnis odos erzinimas.

Jodą inaktyvuoja natrio tiosulfatas.

4.6 Nėštumo ir žindymo laikotarpis

Vaistas priklauso D kategorijai (pavojingas vaisiui, jei vartojamas ilgiau negu savaitę). Preparatas patenka į motinos pieną, todėl gali slopinti naujagimio ir kūdikio skydliaukės veiklą.

Nėščioms moterims ir žindyvėms jodo preparatų galima vartoti tik gydytojo nurodymu.

4.7 Poveikis gebėjimui vairuoti transportą valdyti mechanizmus

Vartojamas pagal nurodymus jodo tirpalas gebėjimo vairuoti transportą ir prižiūrėti veikiančius įrenginius neveikia.

4.8 Nepageidaujamas poveikis

Kai kuriems žmonėms jodo tirpalas gali sukelti padidėjusio jautrumo reakciją: dilgėlinę, angioneurozinę edemą, odos kraujosruvas. Tokiu atveju pateptą vietą reikia nedelsiant nuvalyti etanoliu. Dažniau ir ilgiau vartojant jodo tirpalo, gali pasireikšti odos sausumas ir erzinimas, jodas gali rezorbuotis į sisteminę kraujotaką ir daryti įtaką skydliaukės veiklai.

4.9 Perdozavimas

Jodo tirpalą vartojant per didelėmis dozėmis lokaliai, gali pasireikšti stipresnis odos erzinimas. Tokiu atveju odą reikia nuvalyti silpnu natrio tiosulfato tirpalu.

5. FARMAKOLOGINĖS SAVYBĖS

5.1 Farmakodinaminės savybės

Kitas puslapis >>>


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos