Temos
Progresyvinis paralyžius


(paralysis progressiva)

Šia liga dažniau serga vyrai. Pasitaiko retai — tik apie 1—4%visų užsikrėtusių sifiliu ligonių. Išsivysto, praėjus 10—15 metų nuo užsikrėtimo sifiliu.

Progresyvinio paralyžiaus simptomatika įvairi. Skiriamos trys ligos stadijos.

Pirmajai stadijai būdinga neurastenijos simptomai. Ligoniai tampa irzlūs, išsiblaškę, užuomaršos. Nusiskundžia galvos skausmais, nemiga, bendru silpnumu. Pradeda silpnėti atmintis ir dėl to jie daro klaidų darbe, pasidaro erotiški. Kartais elgesys darosi absurdiškas, ligoniai ima vagiliauti. Nyksta kritika savo ligos atžvilgiu. Nepergyvena dėl savo būsenos ir daromų klaidų, nekreipia dėmesio į liguistus reiškinius. Vyzdžiai

siauri ar nelygūs, reakcija į šviesą vangi ar išnykusi, akomodacija nesutrikusi (Argailio— Robertsono simptomas). Sausgyslių refleksai nevienodi, gali pagyvėti. Sutrinka kalba, darosi neaiški, praleidžia garsus. Rašydami irgi praleidžia raides. Vasermano reakcija gali būti neigiama. Lange reakcija — 66666543210000, ląstelių 20— 100, baltymo 0,4— 0,6%. Ši ligos stadija trunka 2— 3 mėnesius.

Antra stadija — ligos įkarščio stadija. Jai būdinga ryškūs psichiniai sutrikimai. Priklausomai nuo vienų ar kitų simptomų vyravimo šioje stadijoje skiriamos tokios formos:

Maniakinė, arba ekspansinė, forma. Pasireiškia pakilia nuotaika ir absurdiškomis didybės kliedėjimo idėjomis.

Ligoniai tikina turį milijonus pinigų, daug fabrikų, bankų, esą nepaprastai turtingi, karaliai ir panašiai. Jie yra ciniški, erotiški, nekritiški savo ligos atžvilgiu.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos