Temos
Psichastenija


(psychasthenia)

Ši neurozės forma pasitaiko rečiausiai. Ja serga mąstančio tipo žmonės, kuriems būdingi tokie būdo bruožai:

1. Jie gyvena ne jausmais, kaip isterikai, o protu. Dėl to mažai gyvenime junta džiaugsmo, užsidarę, nemėgsta žmonių, meno, sporto.

2. Psichastenikai linkę visus gyvenimo reiškinius, taip pat savo veiksmus, mintis analizuoti, dėl to nuolat galvoja, abejoja, svyruoja. Save laiko nepilnaverčiais žmonėmis, savimi nepasitiki. Negali greitai apsispręsti, nutarti, dėl to dažnai kreipiasi į kitus patarimo. Savo veiksmus nuolat kontroliuoja. Pvz., išėjęs iš namų, dar grįžta pažiūrėti, ar nepamiršo užrakinti durų. Dažniausiai visus reikiamus atlikti tą dieną darbus susirašo ant popierėlio ir po to save kontroliuoja, ar viską įvykdė. Jiems sunku susitvarkyti net su savo smulkmenomis (pasirūpinti valgiu, drabužiais). Sunkesniu gyvenimo momentu jie dažniausiai tampa neryžtingi, nors puikiai žino, kad su tais sunkumais būtų susitvarkę.

3. Jiems gali atsirasti įkyrių minčių, dažniausiai įkyrios baimės: ligonis bijo pelių, žiurkių, aštrių daiktų, kaip adatų, peilių ir pan., bijo užsikrėsti sifiliu ar kita infekcine liga. Dėl to jie, pvz., nuolat plaunasi rankas spiritu, neliečia rankomis to, ką tik palietė kitas asmuo. Kartais jiems atkakliai laikosi įstrigusi kokia nors perskaitytos knygos mintis, išgirsta melodija.

Kai kada gali atsirasti įkyrūs potraukiai ką nors atlikti, pvz., einant gatve, skaičiuoti praeinančius žmones, perskaityti parduotuvių iškabas.

Paprastai psichastenikai prisitaiko gyvenime ir į gydytoją nesikreipia. Tačiau po sunkių ligų, pergyvenimų visi reiškiniai gali sustiprėti, atsirasti įkyrių minčių, kurių ligonis negali atsikratyti.

Tokiais atvejais tinka bromidai, kofeinas, miego terapija. Labai svarbu, pastebėjus vaiko psichasteninio būdo bruožus, jį tinkamai auklėti. Toks vaikas neryžtingas, baimingas; jį būtina įtraukti į kolektyvą, sudominti sportu ar kitais žaidimais. Svarbu ugdyti tvirtą valią, sudaryti dienos darbo grafiką ir sekti, kad jo laikytųsi.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos