Temos
Raupai


Inkubacinis laikotarpis - 10-14 dienų. Raupais užsikrečiama ne tik bendraujant su ligoniu, bet ir per orą. Liga prasideda labai smarkiu galvos skausmu, staiga pakyla temperatūra iki 40 ir daugiau laipsnių. Būdingas požymis - sloga ir strėnų skausmas. Po trijų dienų visą kūną išberia rausvomis dėmelėmis, kurios greitai virsta pūslelėmis. Temperatūra tomis dienomis truputį nukrinta, o po trijų dienų vėl pakyla, pūslelės supūliuoja. Po 4-6 dienų pūlinukai pradeda džiūti ir nukrinta, o jų vietoj palieka randai; temperatūra sunormalėja.

Raupus gydyti turi gydytojas, nes tai labai pavojinga liga. Tačiau jeigu dėl kurios nors priežasties tenka ligonį laikyti namie ir patiems jį prižiūrėti, tai iš nurodytų požymių galima laiku nustatyti ligą ir imtis priemonių gydyti, taip pat apsaugoti nuo užkrato aplinkinius.

Maistas tokiam ligoniui turi būti labai lengvas, galima duoti vyno. Burną reikia skalauti boro rūgšties arba kalio permanganato skiediniu, kad joje neatsirastų žaizdelių. Sunkiausiu metu tris kartus per dieną būtinai duoti po arbatinį šaukštelį sausų alaus mielių su vandeniu, akis plauti šiltu boro vandeniu.

Džiūstantys pūlinukai visada labai niežti, ligonis dažnai juos kaso, todėl jie sunkiau gyja ir atsiranda daugiau randų. Kad ligonis nekasytų veido, reikia vengti šviesos, ypač saulės spindulių, o ant veido uždėti tarsi kaukę iš storo mėlyno popieriaus, palikus skyles akims ir burnai. Šašus po keletą kartų per dieną tepti vandenilio peroksidu. Liga trunka 4-6 savaites.

Liaudies medicinos priemonė. Išbertą ligonį reikia gerai iškaitinti karštoje vonioje arba pirtyje, paskui visą, net ir galvą, suvynioti į paklodę ir paguldyti; tada visi šašai pereis į paklodę, o ant kūno ir ant veido neliks jokių pėdsakų.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos