Temos
Seborėjinis dermatitas


Seborėjinis dermatitas - tai lėtinis seroborėjinių odos vietų uždegimas. Paprastai būdinga 20-50 amžiaus žmonėms, bet gali sirgt ir vaikai. Siejama su padidėjusiu androgenų aktyvumu. Atsiranda raudonų 5-10 mm apvalių, ovalių ar netaisyklingos formos, karpytais kraštais, pleiskanų židiniai. Kai jų centrai nyksta, o pakraščiuose dar išlieka uždegimas, susidaro žiedinis bėrimas. Pasireiškia liemens, krūtinės ir tarpumentės viduryje rausvais karpytais kraštais, pleiskanų židiniai. Jų centras kiek įdumba, tampa gelsvesnis, o pakraščiai labiau patinę, rausvesni. Esant plaukų dalies seborėjai, labai niežti, žvynai stambūs. Vyksta androgeninė alopecija. Veide gali berti antakis nosį skruostus. Pažeista oda yra jautri. Lokalizacija – veidas, plaukuota galvos dalis, krūtinė, tarpmentis, natūralios kūno raukšlės. Eiga trunka mėnesius ir metus. Vasarą dažnai pranyksta.



Gydymas: vietinis – vengti muilų, naudoti odos valiklius, šampūnus, kurių sudėtyje yra cinko piritiono, deguto, seleno sulfidų. Gliukokortikoidai, antibiotikai, degutas, karbamido, sieros preparatai.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos