Temos
Skrandžio opa


Ši opa kartais būna ne pačiame skrandyje, bet apatinėje virškinamojo trakto dalyje arba viršutinėje dvylikapirštės žarnos dalyje, bet skausmas jaučiamas skrandyje.

Požymiai: skauda viršutinėje pilvo dalyje, tai maudžia, tai diegia, ypač praėjus valandai ar dviem valandoms po valgio. Gulint skausmas silpnesnis, esant didelei fizinei įtampai skauda labiau. Ligonis atsirūgsta rūgštimi, apetitas prastas, burnoje jaučiamas nemalonus skonis. Jeigu opa pažeidžia kraujagysles, gali prasidėti vėmimas krauju.

Opa atsiranda dėl įvairių priežasčių, bet dažniausiai dėl nervinės įtampos, padidinto skrandžio rūgštingumo, kenksmingų įpročių: piktnaudžiavimo alkoholiu, rūkymo nevalgius - vienos cigaretės, surūkytos nevalgius, poveikis skrandžio gleivinės paviršiui yra daug žalingesnis negu dažnas rūkymas esant pilnam skrandžiui.

Skrandžio opos išvengti padeda dažnas svogūno ir česnako vartojimas - kasdien reikia suvalgyti bent vieną svogūną ir skiltelę česnako.

Atsiradus opai reikalinga ramybė, o svarbiausia - dieta: reikia daugiau valgyti pieniškų produktų, daržovių tyreles, kisielius ir košes. Mažiau mėsos, nieko aštraus, sunkaus, erzinančio, nieko kepto, viskas turi būti tik virta. Jeigu pradeda skaudėti, reikia dėti karštus kompresus ir kas 20 minučių juos keisti, kad neatšaltų. O jei ligonis ima vemti krauju, reikia paguldyti ir ant pilvo uždėti nelabai sunkią pūslę su ledu; tada pakviesti gydytoją, nes šiuo atveju reikalingas ypatingas gydymas ir gydytojo priežiūra.

Namų priemonės:

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos