Temos
Šunvotės, piktvotės


Šunvotės atsiranda nuo nešvaros, išsekimo ir nuo karščio. Tai spuogelis su gelsvai žalsvu taškeliu viduryje. Iš pradžių pūlinukas minkštas, paskui sukietėja. Po keleto dienų viršūnėlė pratrūksta, išteka pūlių su gabaliuku apmirusių audinių, kurie sudaro šunvotės geluonį. Jeigu visas geluonis iškrinta, jo vietoj lieka skylutė, iš kurios bėga kraujas. Tą žaizdelę reikia gerai apiplauti kalio permanganatu ir aprišti; žaizdelė greit užgyja. Bet jeigu ne visas geluonis išėjo, šalia gali atsirasti naujų pūlinukų. Todėl niekada nereikia pūlinukų spaudyti, rei- kia laukti, kol pats pratrūks. Patartina dėti šiltus sodos kompresus arba tepti ichtioliu.

Dar blogiau, kai atsiranda piktvočių (karbunkulų). Tai kelios šunvotės vienoje vietoje. Dažniausiai iškyla tokiose kūno vietose, kurias dirgina drabužiai - ant sprando, juosmens. Būna, nors retai, ant lūpų. Iš pradžių susidaro mažas mazgelis, kuris sparčiai didėja (kartais net iki žąsies kiaušinio dydžio). Po kelių dienų jis pradeda minkštėti, atsiranda keletas ar keliolika mažų angelių, pro kurias teka pūliai su krauju. Kartais ligoniui pakyla temperatūra, krečia šaltis. Gydyti karbunkulą labai sudėtinga, būtinai reikalinga gydytojo pagalba ir priežiūra.

Naminės priemonės nuo visokių šunvočių, pūlinių, spuogų:

1. Reikia tris kartus per dieną gerti po arbatinį šaukštelį sausų alaus mielių.

2. Pridėti tarkuoto žalio burokėlio su grietine.

3. Dėti tarkuotą žalią bulvę.

4. Aprišti ricina suvilgytu bintu.

5. Išvirti piene sėmenų ir ramunėlių žiedų ir dėti prie pūlinių.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos