Temos
Švelnioji ybiškė (vaistinė piliarožė)


Althaea officinalis L. (F VIII)

(Syn. Althaea sublobata Stokes)

Švelnioji ybiškė (vaistinė piliarožė) priklauso dedešvinių (Malvaceae) šeiniai. Daugiametis, žolinis augalas, Lietuvoje savaime neauga, bet sėkmingai gali būti veisiamas kaip kultūrinis vaistinis augalas. Stiebai išauga iki 1,5 metro aukščio, švelniai plaukuoti. Žiedai nedideli, sukrauti lapų pažastyse, rusvai balzganos

spalvos. Lapai kotuoti, širdiški, švelniai plaukuoti. Šaknys ilgos, storos, nedžiovintos — gleivingos, o sausos — kietos, baltos spalvos.

Vaistinei žaliavai vartojama šaknis (Radix Althaeae, Radix Bismalvae, Radix Hibisci), žiedus (Flores Althaeae, Flores Hibisci) ir lapus (Folia Althaeae). Žiedai renkami visiškai prasiskleidus vainiklapiams. Lapai skinami tada, kai jie pasiekia normalų dydį, bet fiziologiškai dar aktyvūs, mūsų sąlygomis tai esti liepos mėn.

Žiedai ir lapai džiovinami natūraliai, pavėsyje. Šaknys kasamos rudenį arba anksti pavasarį. Džiovinamos šildomose džiovyklose 35° C temperatūroje. Pavasarį iškastas šaknis galima gerai išdžiovinti pastogėse.

Žieduose ir lapuose randama daug gleivingų medžiagų, flavoninės ir karotininės prigimties dažo medžiagų ir mineralinių druskų.

Šaknyse randama gleivingų medžiagų, krakmolo, asparagino, betaino, lecitino ir mineraliftių druskų.

Švelniosios ybiškės vaistinė žaliava ir iš jos pagaminti preparatai labai plačiai naudojama terapijoje. Į vidų imama atsikosėjimui palengvinti, taip pat kaip gleivinanti, izoliuojanti virškinamojo trakto gleivines; be to, ji tinka burnos ir gerklės ertmei plauti. Lapai ir žiedai vartojami kompresams.

Ruošiant preparatus reikia nepamiršti, kad šaknyse esantis krakmolas verdant hidrolizinasi, pereidamas į nuovirą, todėl, norint atsipalaiduoti nuo jo, reikia daryti ištraukas maceravimo būdu šaltame vandenyje.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos