Temos
Trispalvė našlaitė


Viola tricolor L.

(Syn. Viola luteola Schur., Viola saxatilis Schmidt., Viola minima Presl.)

Trispalvė našlaitė priklauso našlaitinių (Violaceae) šeimai. Vienametis arba dvimetis, žolinis, nedidelis augalas. Auga pievose, dirbamose dirvose. Neaptinkamas Joniškio, Pasvalio, Biržų ir kituose šiaurės rajonuose.

Vaistinei žaliavai (Herba Violae tricoloris, Herba Jaceae, Herba Trinitatis) žolė renkama žydėjimo metu. Antrametės pradeda žydėti anksti pavasarį, gegužės pradžioje, o pirmametės — liepos, rugpjūčio, rugsėjo mėn.

Žaliavoje randama flavoninės prigimties gliukozidų, rutino, violaksantino. Tačiau joje dar ne visiškai ištirta gliukozidinė medžiaga, kuri suskilusi duoda metilsalicilinį esterą ir į saponinus panašią medžiagą. Be to, dar yra cukrinės ir karčiosios medžiagos, karotino, vitamino C ir kt. Našlaitės preparatai sukelia prakaitavimą ir skatina šlapimą. Didelės dozės gali sukelti vėmimą.

Mažos dozės padeda atsikosėti. Liaudies medicinoje gana plačiai vartojama kaip „kraują valanti" priemonė, taip pat prieš įvairius odos išbėrimus.

Mūsų farmacinė pramonė pradeda gaminti neogaleninį preparatą „Triviol“ kvėpuojamųjų takų susirgimams gydyti.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos