Temos
Medicininis deguonis (skystas)
Vaistinis preparatas: Medicininis deguonis (skystas)
Puslapis: 1


TRUMPAS VAISTO APIBUDINIMAS

Vaisto pavadinimas

MEDICININIS DEGUONIS

Vaisto sudėtis

Deguonis – O2

Koncentracija – ne mažiau 99,5 % talpos tūrio.

Vaisto forma

Skystos, bespalvės bekvapės dujos arba skystis.

Klinikinės ypatybės

Indikacijos

Sergant ligomis, kai pacientui yra išsivystęs lėtinis deguonies nepakankamumas (hipoksija): kvėpavimo takų ligos (pneumonija, plaučių edema ir kt.), širdies ir kraujagyslių sistemos ligos (širdies nepakankamumas, vainikinės kraujotakos sutrikimai, kolapsas, šokas ir kt.).

Taip pat vartojamas apsinuodijus anglies dioksidu, smalkėmis, cianido rūgštimi. Cheminėmis medžiagomis (chloru, fosgenu, difosgenu ir kt.).

Tinkamas anesteziologijoje kartu su inhaliaciniais narkotikais, kai pooperaciniu laikotarpiu sutrinka kvėpavimas.

Indikuotinas sergant askaridoze, trichocefalioze.

Dozavimas ir vartojimo būdas

Inhaliacijos. Skiriamas 40-60 % koncentracijos mišinys su oru po 4-5 l per minutę.

Dažnai vartojamas 95 % deguonies ir 5 % anglies dioksido mišinys (karbogenas).

Inhaliacijos atliekamos uždėjus specialias kaukes, įvedus kateterius pagalbinėmis priemonėmis sujungtomis su deguonies balionu.

Kontraindikacijos

Atliekant dehelmintizaciją deguonimi, jo neskiriama, kai yra skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligė, virškinamojo trakto augliai, ūminės uždegiminės pilvo ertmės organų ligos, nėštumas nuo 5 mėnesio, menstruacinis periodas.

Specialieji įspėjimai ir atsargumo priemonės

Deguonies dujos netoksiškos, nesprogios, nedegios, bet tuo pačiu, yra labai stiprus oksidatorius, kuris smarkiai padidina kitų medžiagų galimybę degti arba palaikyti degimą. Todėl, dirbant su deguonies dujomis, negalima vartoti tam tikrų medžiagų – tepalų, riebalų, kai kurių gumos dirbinių ir pan.

Per didelė deguonies dujų koncentracija patalpose sudaro sąlygas kilti gaisrui. Deguonies dujų koncentracija uždarose patalpose neturi viršyti 23 % erdvės tūrio. Jeigu yra sąlygos tam susidaryti, turi būti įrengta atmosferos kontrolės įranga su ištraukiamąja ventiliacija.

Jeigu dėl tam tikrų priežasčių žmogui teko būti tokiose patalpose, išėjus iš jų 30 min. draudžiama rūkyti, artintis prie ugnies. Drabužius būtina gerai išvėdinti atvirame ore.

Iškraunant, pakraunant, pervežant deguonies balionus negalima jų ištepti riebalais. Balionai turi būti apsaugoti nuo atmosferos poveikio (tiesioginių saulės spindulių, kitų šilumos šaltinių).

Dirbant su skystu deguonimi būtina žinoti, kad paliejus jo ant asfalto, anglių, medienos, popieriaus gali susidaryti sąlygos sprogimui nuo menkiausios kibirkšties.

Skystam deguoniui patekus ant odos arba kitų atvirų kūno dalių, jas galima smarkiai nušalti. Dirbti leidžiama tik su akiniais ir pirštinėmis.

Vietose, kur naudojamas skystas deguonis neturi būti jokių organinių medžiagų.

Kitas puslapis >>>


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos