Temos
Tuberkuliozinis meningitas


(meningitis tuberculosa)

Tuberkuliozinį meningitą sukelia tuberkuliozinė mikobacila, patekusi j smegenų skystį bei dangalus. Dažniausiai juo serga vaikai, ypač berniukai, 2— 6 metų amžiaus. Tačiau pastaraisiais metais pastebėta, kad tuberkulioziniu meningitu gana dažnai suserga vyresni ir net seni žmonės. Paprastai šie ligoniai yra anksčiau sirgę arba serga tuberkulioziniu bronchadenitu, plaučių ir kitų organų tuberkulioze.

Sergančiųjų tuberkulioziniu meningitu smegenų dangalai yra paburkę, gelsvos spalvos, ypač galvos smegenų pamate ir smilkininės skilties paviršiuje. Čia pastebimos aguonos dydžio ir didesnės tuberkuliomos. Liga pažeidžia ir smulkiąsias smegenų kraujagysles, aplink jas pastebimi uždegiminiai pakitimai, o jose — trombai.

Tuberkuliozinio meningito s i m p t o m a i išryškėja pamažu. Pradžioje ligonis netenka apetito, pasidaro kaprizingas, sumažėja jo darbingumas. Vėliau atsiranda ir kiti simptomai: galvos skausmai, kurie nuolatos stiprėja, šleikštulys ir vėmimas.

Kūno odos temperatūra didėja pamažu, pradžioje ji būna subfebrili, vėliau pakyla iki 38° C. Taip pat pamažu išryškėja ir visi kiti meningitui būdingi simptomai. Ligonis guli, atlošęs galvą ir pririetęs kojas, jį erzina triukšmas ir šviesa. Dar vėliau ima blėsti ligonio sąmonė. Šis meningitas labai dažnai pažeidžia akies atitraukiamąjį nervą, dėl to ligoniui visi daiktai ima dvejintis. Kėčiau nukenčia klausos, pusiausvyros ar veido mimikos nervai.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos