Temos
Ūminis galvos smegenų kraujotakos sutrikimas


Smegenų krize vadiname tokį ūmų galvos smegenų kraujotakos sutrikimą, kai labai trumpam (sekundėms ar minutėms) visos galvos smegenys ar tik kurios nors vienos smegenų arterijos (vidinės miego ar slankstelinės) baseinas netenka kraujo. Tada smegenų nervinės ląstelės nežūsta, o tik laikinai susilpnėja jų veikla.

Dažniausiai smegenų krizė, arba praeinantis smegenų kraujotakos sutrikimas, pasitaiko sergantiesiems aukšto kraujospūdžio liga, kai įvyksta stambios smegenų arterijos spazmas. Tuo metu arterinis kraujospūdis paprastai būna labai padidėjęs.

Sergantiems ateroskleroze dažniausia šio kraujotakos sutrikimo priežastis būna kurios nors smegenų arterijos-ryškus susiaurėjimas.

Ūmiai nusilpus širdies jėgoms ar sumažėjus arteriniam kraujospūdžiui, į tos arterijos baseiną mažai patenka kraujo.

Ūmiai smegenų kraujotaka gali sutrikti tik v i e n o s kurios smegenų arterijos (vidinės miego ar slankstelinės) baseine arba v i s o s e smegenyse.

V i e n o s smegenų arterijos baseine kraujotaka ūmiai sutrinka sergant galvos smegenų kraujagyslių ateroskleroze.

Kai sumažėja kraujo vidinės miego arterijos baseine, ligonis staiga pajunta bendrą silpnumą, galvos svaigimą ir kuriuos nors židininius simptomus, pvz., kelioms minutėms ar valandoms jam sutrinka kalba, atsiranda vienos kūno pusės ar tik vienos galūnės paralyžius, parezė ar sumažėja odos jutimai.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos