Temos
Vaistine gelsvė (liubistras)


Levisticum officinale Koch.

(Syn. Ligusticum Levisticum L., Angelica Levisticum Ali., Hipposelinum Levisticum Britton.)

Vaistinė gelsvė priklauso skėtinių (Umbelliferae) šeimai. Tai daugiametis, žolinis augalas. Lietuvoje savaime neauga, bet kultivuojamas puikiai auga ir duoda gerus šaknų derlius. Visos augalo dalys maloniai kvepia.

Vaistinei žaliavai (Radix Levistici, R. Ligustici, R. Lašepitii germanici, R. Silphii) šaknys kasamos antrųjų arba trečiųjų metų ankstyvą pavasarį arba rudenį.

Žaliavoje svarbesnės medžiagos šios: umbeliferonas, organinės rūgštys (šventagaršvių rūgštis), dervos ir eterinis aliejus, kurio šaknyse būna iki l%. Eterinio aliejaus svarbiausia sudedamoji dalis yra terpineolis. Terapijoje šaknys vartojamos šlapimo išsiskyrimui skatinti, žarnų atonijai gydyti ir virškinimui pagerinti. Be to, eterinis aliejus vartojamas kaip skonį ir kvapą pagerinanti priemonė; daug gelsvės šaknų bei eterinio aliejaus sunaudojama kulinarijos ir likerio-degtinės pramonėje.

Liaudies medicinoje šaknys nuo seno vartojamos kaip aphrodisiacum, o didesnėmis dozėmis — kaip emmennagogum.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos