Temos
Veido nervo uždegimas


(neuritis n. facialis)

Liga dažna, nes veidinis nervas ilgą kelią eina siauru kauliniu kanalu, kuris neretai dėl įvairių priežasčių, pvz., peršalimų, paburksta ir užspaudžia pro jį einantį nervą. Kai kurių žmonių šis kanalas būna iš prigimties siauras. Toks žmogus veldinio nervo uždegimu serga keletą kartų per savo gyvenimą. Dėl tos pačios priežasties pasitaiko ir šeimyniniai šio nervo susirgimai.

Ligoniui kartais porą dienų, prieš susergant veidinio nervo uždegimu, paskauda už ausies, speninės ataugos srityje. Po to jis pastebi, kad persikreipęs veidas. Skausmų veide nejunta. Paralyžiuotoje veido pusėje pastebimi tokie požymiai:

1) išsilyginusios kaktos raukšlės. Raukiant kaktą, toje pusėje ji nesusiraukia;

2) antakis nusileidęs;

3) akies plyšys platesnis. Merkiant akis, paralyžiaus pusėje akis neužsimerkia, o akies obuolys kyla į viršų;

4) akis ašaroja, nes ji neužsimerkia ir ašaros nepatenka į ašarų latakus;

5) lūpos perkreiptos į sveikąją pusę; ypač tai išryškėja, ligoniui šiepiantis;

6) valgant skystas maistas bėga iš paralyžiuotos burnos pusės. Ligonis valgydamas susikramto paralyžiuotos pusės skruosto gleivinę. Maistas paralyžiuotoje pusėje patenka tarp dantų ir skruosto, ligoniui tenka pačiam jį iškrapštyti pirštu.

Ligonis pergyvena, kad pasidarė negražus veidas. Liga trunka nuo kelių savaičių iki keliu mėnesiu. Ligoniui sveikstant, anksčiausia ima judėti kaktos raumenys, o vėliau — lūpų.

Tais atvejais, kai veidinis nervas pažeidžiamas giliai savo kanale, pažeidžiamas ir ašarų liauką inervuojantis nervas. Dėl to akis būna sausa, gali net išopėti ragena. Be to, ta liežuvio pusė nejunta skonio, tos pusės ausis pasidaro jautresnė įvairiems garsams.

Veidinio nervo uždegimas gali komplikuotis:

1) paralyžiuotųjų raumenų kontraktūra;

2) veldinio nervo tiku (ritmiški pažeistos veido pusės raumenų, ypač akies srities raumenų, trūkčiojimai);

3) buvusių paralyžiuotų raumenų nevalingais drauginiais susitraukinėjimais. Pvz., merkiant akį, šiepiasi ir lūpos, arba atvirkščiai.





<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos