Temos
|
Pikovit forte
Vaistinis preparatas: Pikovit forte
Puslapis: 2 Vienoje Pikovit FORTE tabletėje yra 0,6 g maltitolio. Rekomenduojamos šio preparato dozės su maltitoliu susijusių nepageidaujamų poveikių nesukelia, tačiau nuo didesnių gali prasidėti viduriavimas. 4.9 Perdozavimas Ilgalaikis Pikovit FORTE vartojimas labai didelėmis dozėmis gali sukelti hipervitaminozę A ir D. Saldikliai manitolis ir maltitolis virškinimo trakte rezorbuojasi blogai. Didesnės jų dozės gali sukelti viduriavimą ir flatulenciją. Vidurius laisvina didesnės kaip 60 g maltitolio ir didesnės kaip 10-20 g manitolio paros dozės. 5. FARMAKOLOGINĖS SAVYBĖS 5.1 Farmakodinaminės savybės Vitaminai – tai biologiškai labai vertingos medžiagos, kurios reguliuoja daugelį organizme vykstančių biocheminių procesų. Vitaminų poveikis organizmui yra daugiau fiziologinis negu farmakodinaminis. B grupės vitaminai (B1, B2, B6, B12, pantoteno rūgštis ir nikotinamidas) dalyvauja angliavandenių, baltymų ir riebalų metabolizme. Folio rūgštis būtina normaliai kraujo ląstelių sintezei, regeneracijai ir funkcijai. Vitaminas A būtinas epitelinių ląstelių vystymuisi ir regos pigmento sintezei. Vitaminas D reguliuoja kalcio panaudojimą ir kartu – kaulų bei dantų mineralizaciją. Vitaminas C skatina geležies rezorbciją ir dalyvauja daugelyje organizme vykstančių oksidacijos-redukcijos reakcijų. Vitaminas E yra fiziologinis antioksidantas, kuris apsaugo ląstelių membranas nuo pažeidimo ir padeda išsaugoti ląstelių funkciją. Pikovit FORTE sudėtyje yra karieso nesukeliančių saldiklių maltitolio, manitolio ir aspartamo. Burnos ertmės bakterijos labai lėtai metabolizuoja labai mažą šių saldiklių kiekį, todėl jie nekenkia dantims. 5.2 Farmakokinetinės savybės Pagal paros poreikį vartojami vandenyje tirpūs vitaminai (B grupės, vitaminas C ir biotinas) rezorbuojasi labai gerai. Audiniuose susikaupus maksimaliam jų kiekiui, perteklius išsiskiria su šlapimu, kartais patenka į išmatas. Organizme šių vitaminų susikaupia nedaug, todėl norint, kad audiniuose būtų reikiama koncentracija, juos būtina vartoti reguliariai. Išgerti riebaluose tirpūs vitaminai A ir D gerai rezorbuojasi plonojoje žarnoje, kai joje yra riebalų. Vitamino E rezorbuojasi mažiau (25-85 proc. dozės). Kepenyse susikaupia didesnis riebaluose tirpių vitaminų kiekis, todėl jie toksiškesni už tirpius vandenyje. 5.3 Ikiklinikinių saugumo tyrimų duomenys RDA* ir US RDA** nurodytomis dozėmis vartojamų vitaminų nepageidaujamų poveikių nepastebėta. Vitaminai – tai normaliai organizmo veiklai būtinos medžiagos, kurių yra kasdieniame maiste. * RDA - rekomenduojamas kiekis dietoje. ** US RDA – JAV Maisto ir vaistų kontrolės administracijos rekomenduojamas kiekis dietoje. 6. FARMACINĖ INFORMACIJA 6.1 Pagalbinių medžiagų sąrašas Maltitolis Maltitolio sirupas Manitolis Aspartamas Povidonas Magnio stearatas Glicerolis Kapolis 600 Ricinos aliejus Polisorbatas 80 Koloidinis silicio dioksido gelis ( karotinas Titano dioksidas (E 171) Mandarinų skonio medžiaga. 6.2 Nesuderinamumas <<< Ankstesnis puslapis Kitas puslapis >>> |