Temos
Žaizdos

Puslapis: 2

Pridžiūvusių bintų su krauju ar pūliais negalima atplėšti, visada reikia atmirkyti šiltu vandeniu su dezinfekcija. Jeigu žaizda supūliavo, atsivėrė opa. reikia ją gerai apiplauti, o paskui dėti šiltą spirito ar kokio nors kito dezinfekuojančio skysčio kompresą. Jeigu namuose yra alavijas, patartina pridėti prie žaizdos skudurėlį, suvilgytą to augalo lapų sunka, nes ji labai gerai valo pūliuojančias žaizdas ir padeda joms užgyti. Jei žaizda šlapiuoja, patartina ją pabarstyti alūno ir medžio anglių mišiniu. Bet didelėms ir gilioms žaizdoms pūliuojant reikia kreiptis į gydytoją.

Jeigu apie žaizdą kūnas staiga ima juoduoti, skauda, pakyla temperatūra, visame kūne jaučiamas silpnumas, pajuodavusi vieta šalta ir nejautri, tai - gangrenos, t.y. tos kūno dalies nekrozės (žuvimo) simptomai. Reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją, nes gangrenai prasidėjus išgelbėti žmogaus gyvybę galima tik amputuojant tą kūno dalį. Kol kas dėkite ant žaizdos šiltu vandeniu sušlapintus bintus, o jėgoms palaikyti duokite ligoniui išgerti kokio nors alkoholinio gėrimo. Kai pažeista galūnė, reikia ją laikyti pakeltą. Jeigu gydytojo dėl kokios nors priežasties negalima pakviesti (arba jis atvyks negreit), reikia pabandyti patiems užkirsti kelią gangrenos plitimui - įkaitinta geležimi (vinimi) išdeginti pajuodusią vietą, kaip daroma įkandus gyvatei.

įsidrėskus ar batams nutrynus koją, iškilus ant kulno pūslėms, patartina daryti šiitas voneles, paskui patepti rivanolio arba boro tepalu ir aprišti. Vaistinėje galima gauti tokio labai gero tepalo:

Kviečių krakmolas ir glicerinas - po 15,0

<<< Ankstesnis puslapis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos