Temos
Žalioji rūta


Ruta graveolens L.

(Syn. Ruta hortensis Mill.)

Žalioji rūta priklauso rūtinių (Rutaceae) šeimai. Tai daugiametis, pusiau sumedėjęs, mūsų darželiuose auginamas augalas.

Vaistinei žaliavai (Herba Rutae) gaminti prieš žydėjimą plaunama visa antžeminė augalo dalis; džiovinama pavėsyje, gerai perpučiamoje vietoje.

Žaliavoje būna 1 — 1,5% flavoninės prigimties gliukozido rutino, eterinio aliejaus ir nemaža kitų medžiagų.

Rūta yra senas vaistinis augalas, kurios preparatai veikia gimdą: žadina menstruacijas (emmenagogum), o didesnės dozės veikia kaip abortyvum. Be to, rūtos preparatai gana efektingai skatina tulžies bei šlapimo išsiskyrimą. Pastaruoju metu išaiškinta, kad gliukozidas rutinas yra puiki priemonė prieš avitaminozę P; jis reguliuoja kraujo kapiliarų sienelių pralaidumą bei jų trapumą.

Šiandien jau yra žinoma nemaža augalų, kuriuose randama rutino, pavyzdžiui, Fagopyrum esculentum, Sambucus nigra ir kt. Rūtą bei iš jos pagamintus preparatus reikia vartoti tiktai gydytojui nurodžius.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos