Temos
|
Anyžinė ožiažolė
Pimpinella anisum L. (F VIII) (Syn. Anisum officinalis Monch, Carum anisum H. Baili., Apium anisum Crantz., Tragium anisum Hoffm., Anisum vulgare Gartn.) Anyžinė ožiažolė priklauso skėtinių (Umbelliferae) šeimai. Vienametis, žolinis augalas. Ožiažolė auginama Azijoje. Mūsų respublikoje kultivavimui šis augalas neperspektyvinis, nes tiktai sausomis vasaromis kartais pasiseka gauti derlių, kuris paprastai būna labai blogas. Vaistinei žaliavai (Fructus Anisi, Semen Anisi) vartojamos subrendusios vaisių sėklos, kurios turi saldų skonį, stiprų, savotišką anyžiui būdingą kvapą. Kvapas priklauso nuo eterinio aliejaus, kurio sėklose būna 2—3%. Svarbiausias jo komponentas yra anetolis. Be to, vaisiuose būna flavoninės prigimties substancijų — fitino ir riebalinių aliejų. Anyžių aliejus nuo seno vartojamas kosuliui raminti. Bendrai aliejus turi savybę skatinti kai kurių liaukų sekretų padidėjimą, pavyzdžiui, gleivinių, prakaito ir pieno. Anyžiaus vaisiai terapijoje visada duoda geresnį efektą, negu grynas eterinis aliejus bei iš jo pagaminti preparatai. Daugiau straipsnių apie sveikatą Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais
tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.
|