Temos
Cholera

Puslapis: 2

Pasirodžius įtartiniems požymiams, tuojau reikia kreiptis į gydytoją. Laukiant gydytojo patiems imtis tokių priemonių: duoti ligoniui vieną kartą išgerti pusantro valgomojo šaukšto ricinos, paskui pasodinti ligonį maždaug 20 minučių į karštą vonią, o jeigu nepalengvės, gali pasėdėti vonioje ir ilgiau. Po to paguldyti į lovą ir šiltai apkloti. Ant pilvo uždėti šiltą degtinės kompresą. Galima duoti keletą kartų išgerti po pusę stiklinės silpno (rausvos spalvos) kalio permanganato tirpalo. Jeigu namuose yra kamparo spirito, galima duoti po 8 lašus su cukrumi kas 10 minučių, ypač jeigu ligoniui darosi šalta. 5- 6 kartus išgėrus vaistų, ligoniui pastiprinti galima duoti puoduką karštos stiprios kavos; išgerti reikia ne iš kar- to, bet po truputį. Jeigu kavos nėra, duoti arbatos, taip pat stiprios ir karštos, su romu ir konjaku. Apskritai reikia duoti kuo daugiau gerti.

3-4 kartus per parą daryti ligoniui gilias klizmas; į stiklinę vandens įlašinti 30 lašų valytos druskos rūgšties. Jeigu druskos rūgšties nėra, dėti tanino: vienas arbatinis šaukštelis tanino keturioms stiklinėms vandens (2 proc. tirpalas). Klizmas daryti šiltas, apie 40 laipsnių.

Jėgoms pastiprinti gerai duoti raudono vyno, nes jame yra tanino, stabdančio choleros vibrionų dauginimąsi. Jeigu ligonis smarkiai vemia, padeda jodo tinktūra - 4-5 lašeliai su vandeniu - arba ledo nurijimas. (Kiek lašų imama jodo, tiek reikia imti valgomųjų šaukštų vandens.)

<<< Ankstesnis puslapis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos