Temos
Diabetas


Yra 2 diabeto formos.

Necukrinis diabetas. Jo požymiai: gausus ir dažnas šlapinimasis, bet cukraus kiekis šlapime normalus. Kadangi su šlapimu išsiskiria daug azoto ir fosforo, tai toks ligonis greitai pavargsta, išdžiūsta burna ir oda, trūksta seilių. Šios ligos priežastis - neurozė. Liga sustiprėja, kai kamuoja nemiga, nerimas, nemalonumai. Stiprinančios priemonės - geležis, bromas, valerijonai. Patartina ligos priepuolių metu gerti gliceriną po 1 valgomąjį šaukštą per dieną, fosforui atstatyti - valgyti kuo daugiau žuvies, mėsos, taip pat vėžių, smegenėlių, pieno, kiaušinio trynių.

Cukrinis diabetas. Sergant šia liga, šlapime aptinkamas didelis kiekis vynuogių cukraus ir rūgštynių rūgšties, o tai skatina akmenų formavimąsi inkstuose.

Ligos požymiai: dažnas šlapinimasis, nenumalšinamas troškulys, nuolatinis alkio jausmas, silpnumas, regėjimo silpnėjimas, astma, geležies skonis burnoje, blogas žaizdų gijimas, odos niežėjimas, cukrus kraujyje ir šlapime.

Pirmiausia nutraukti cukraus ir visų produktų, kurie jo turi - duonos, ryžių, kruopų, ankštinių vaisių, razinų - vartojimą. Valgyti daugiau mėsos riebalų ir šviežių vaisių, išskyrus bananus, kaštonus, trešnes, slyvas ir vynuoges, kuriuose yra daug krakmolo. Labai gerai nugriebtas pienas, varškė ir rūgštus pienas. Prieskoniai būtini palengvinti riebalų virškinimui.

Nors kartą per savaitę reikia laikytis dietos: visą dieną valgyti tik šviežias daržoves, 3-4 kiaušinius ir truputėlį šviežio sviesto.

Vietoj cukraus vartoti sachariną.

Liaudiškos priemonės:

1. Gerti, kiek tik norisi, mėlynių lapų antpilo.

2. Gerti po valgomąjį šaukštą per dieną ratanijos šaknų nuoviro.

3. Kaip galima daugiau juoktis, nes juokas mažina cukraus kiekį kraujyje.

4. 3 kartus per dieną išgerti po arbatinį šaukštelį garstyčių sėklų.

Diabetas - paveldima liga. Jos tikimybė didesnė, jeigu ja sirgo abu tėvai.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos