Temos
Širdies skausmai ir dieta


JAV daugiau kaip 800 000 žmonių per metus miršta nuo širdies ligų. Pagrindinė jų priežastis - dalinė širdies indų aterosklerozė. Dėl cholesterino susikaupimo ir susiaurėja širdies indai. Kas tas cholesterinas? Tai geltonai balta riebalinė cheminė medžiaga,besikaupianti kiaušinių tryniuose, mėsoje, svieste, piene ir sūryje. Organizmas pats pasigamina cholesterino savųjų ląstelių formavimui ir hormonų gamybai. Kai pablogėja riebalinė medžiagų apykaita ir cholesterinas įsisavinamas blogai, riebalų perteklius nusėda ant indų sienelių, kurios palaipsniui siaurėja ir kietėja. 55 proc. vyrų, gyvenančių JAV, ištinka širdies priepuoliai dėl širdies indų susiaurėjimo. Aterosklerozė neišvengiamai veda į nepakankamą kraujo apykaitą ir drauge nepakankamą širdies raumenų aprūpinimą deguonimi. Dėl deguonies trūkumo atsiranda širdies skausmai.

Širdies skausmai daugeliu atvejų yra stenokardijos, labai rimtos ir paplitusios ligos, simptomai. Tai mūsų amžiaus liga.

Moterys, pasibaigus menstruacijoms, šia liga suserga ne rečiau, kaip ir vyrai.

Tokie susirgimai, kaip padidėjęs kraujo spaudimas, nutukimas ir cukraligė, padeda vystytis aterosklerozei, atsiranda pirmieji stenokardijos simptomai. Charakteringas požymis - netikėtas aštrus skausmas prieširdžio srityje, sukaustantis ligonį nepaaiškinama baime, rūpesčiu dėl savo gyvybės. Kartais skausmas jaučiamas kaip spaudimas, suveržimas arba pūtimas krūtinės ląstoje, deginimas paširdžiuose, dusulys. Ligoniai nepajėgia nupasakoti savo skausmo pobūdžio, ir tai tikriausiai yra viena iš charakteringiausių stenokardijos ypatybių.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos