Temos
Dizenterija


Susirgus šia liga pažeidžiama storosios žarnos gleivinė, ypač apatinė jos dalis. Požymiai: viduriavimas, išmatose atsiranda gleivių, kartais kraujo, raižo pilvą, nuolatinis potraukis tuštintis.

Geriausia tuojau kreiptis į gydytoją, o jeigu dėl kurių nors priežasčių tenka gydytis pačiam, reikia imtis tokių priemonių: išgerti pusantro ar du šaukštus ricinos, paskui, kai skrandis ims gerai veikti, kas valandą išgerti po šaukštą migdolų emulsijos (migdolų pieno su cukraus sirupu).

Negalima duoti nieko šalto, nes šaltis didina kraujo priplūdimą į ligos apimtas žarnas. Reikia duoti klijingas ryžių arba miežių sriubas, arbatos, baltymų vandens - jis gaminamas taip: gerai suplakti žalius kiaušinio baltymus su vandeniu, kad būtų lengva ryti, ir po truputį šiltą gerti. Skausmams nuslopinti galima daryti kūno temperatūros tanino (3 proc.) klizmas.

Kitokį maistą pradėti vartoti reikia labai iš lėto ir atsargiai. Iš pradžių ligoniui duoti bulvių ir morkų tyreles, buljono, šviežios varškės, kisieliaus, juodos kavos (cukraus dėti kuo mažiau), raudono vyno.

Beje, profilaktinė priemonė dizenterijos epidemijos metu yra druskos rūgštis (Acidum hydrochlor). Ją reikia gerti 2-3 kartus per dieną su vandeniu po 5-10 lašų.

Liaudiškos ir naminės priemonės nuo dizenterijos:

1. Jeigu susergama lengva forma, pakanka keletą kartų išgerti karšto užpilo - vienas lauro lapelis stiklinei verdančio vandens.

2. Valgyti vien šviežią varškę ir gerti išrūgas.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos