Temos
Dygiosios slyvos putėsiai skatina apetitą

Puslapis: 2

Dygiosios slyvos liaudies medicinoje rekomenduojamos nuo seno. Pirmiausia jos būdavo vartojamos ten, kur jų sutraukiančios savybės galėjo turėti teigiamą gydomąjį poveikį. Todėl šviežiai išspaustos sultys yra puiki skalavimui skirta priemonė sergant tracheitais, tonsilitais ar burnos gleivinės uždegimais. Jei susirgote dantenų uždegimu arba dantenos dažnai kraujuoja, paimkite šviežią slyvą ir pamasažuokite ja skausmingas vietas keletą kartų per dieną. Dažnai masažuodami dantenas šviežiomis dygiosios slyvos sultimis jūs sustiprinsite ir pagydysite jas per kelias dienas.

Sutraukiančiuosius vaistus farmacininkai vadina "adstrigenais". Jie sutraukia audinio paviršių, pavyzdžiui, burnos gleivinės, ir kartu uždeda apsauginį sluoksnį, nepraleidžiantį ligos sukėlėjų. Be to, jos skatina seilių liaukų veiklą— ir iš virusų atimama juos maitinanti terpė.

Nuo seno dygioji slyva kaime yra labai mėgiama. Anksčiau ją vadino "vargšų žmonių slyvų putėsiai". Šiais laikais šie putėsiai tapo tikru delikatesu, ypač skanus marmeladas, ruošiamas iš slyvų kartu su obuoliais. Šviežios slyvos nuplaunamos, verdamos, kol suminkštės ir košiamos per kiaurasamtį. Maždaug į 600 gramų dygiosios slyvos masę įdedama 400 gramų obuolių putėsių, suberiamas 1 kilogramas cukraus ir viskas gerai išmaišoma. Šią masę reikia dar 5 minutes pavirti. Į paruoštus stiklainius sukrėsti karštą ir sandariai uždaryti!

<<< Ankstesnis puslapis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos