Temos
Epideminis galvos smegenų uždegimas, arba Ekonomo liga


(encephalitis epidemica, encephalitis lethargica)

Epideminį galvos smegenų uždegimą aprašė Vienos gydytojas Ekonomas 1917 m. Tai pirminis, neurovirusįnis, nepūlinis (serozinis) galvos smegenų uždegimas.

Šios ligos etiologija iki šiol dar ne visiškai išaiškinta. Manoma, kad ją sukelia filtruojamasis neurotropinis virusas, paprastai randamas nosiaryklėje, iš kur limfogeniniu arba hematogeniniu keliu jis patenka į galvos smegenis.

Pirmą kartą šio encefalito epidemija pasireiškė 1917—1920 m. Vakarų Europoje. Greitu laiku ji išplito po visą pasaulį. Sirgo apie 100 000 žmonių, iš kurių 20— 25% mirė. Nuo 1924 m. šios ligos pasitaiko tik sporadiniai atvejai.

Epideminio galvos smegenų uždegimo metu apie galvos smegenų kraujagysles, kamieno ir požievinių branduolių srityse būna daugybiniai uždegiminiai, infiltruoti limfocitais, židiniai.

Pažeistos būna ir nervinės ląstelės, vystosi nekrobiozė (lėtas audinio irimas), glijos ląstelės įsiskverbia į nervines ląsteles ir naikina jas. Ryškiausi degeneraciniai-uždegiminiai pakitimai būna vidurinių smegenų pilkuosiuose branduoliuose, pilkajame III ir IV skilvelio audinyje, keturkalnyje, smegenų kojytėse,

regimajame gumbure ir pagumburyje.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos