Temos
Gudobelės dėka širdis išlieka jauna


Eidami gegužės ar birželio mėnesį pasivaikščioti, nepraleiskite puikios progos ir pasiskinkite kelias saujas žiedų nuo balto dygaus gudobelės krūmo! Tik nesibaiminkite, jog jis liks nepastebėtas —jį lengva atpažinti ir su kuo nors kitu supainioti tikrai sunku. Maži balti žiedeliai, aplipę visą krūmą, bei dygliuotos šakos ir sąlygojo "gudobelės" pavadinimą (vokiškai — "Weissdorn" — weiss — baltas, Dorn — spyglys). Dažniausiai gudobelė yra gražiai nuaugęs nedidelis krūmas, bet ji gali išaugti net į 8 metrų aukščio medžius, o kai kuriems iš jų yra net 600 metų!

Prisirinkę ir parsinešę namo švelniuosius žiedus, išsklaidykite juos ant kepimo skardos ir rūpestingai džiovinkite, saugodami nuo tiesioginių saulės spindulių! Si vaistinė žaliava ilgiau išlaikys savo naudingąsias savybes, jei jūs jau išdžiovintus žiedus patalpinsite į tamsų hermetišką stiklinį indą. Ir štai jau padėjote pamatus savo "žaliajai" namų vaistinėlei, kuri jums puikiai padės įveikti kasdieninius negalavimus.

Šiuolaikinė farmakologija, ieškodama vis naujų biologiškai aktyvių medžiagų, daug nusipelnė būtent fitoterapijai. Kai pastorius Kneipas rekomendavo seniai išmėgintas vaistažoles, jis rėmėsi didžiule liaudies medicinos patirtimi. Tačiau

tikslų aktyviųjų medžiagų, esančių įvairiuose vaistiniuose augaluose, poveikį pavyko nustatyti tik prieš kelerius metus.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos