Temos
Kraujospūdis


Kraujospūdis - tai tekančio kraujo spaudimas į kraujagyslių sieneles. Normalų kraujospūdį apytiksliai galima taip apskaičiuoti: paimti žmogaus amžių ir prie to skaičiaus pridėti šimtą.

Arterinis kraujospūdis parodo, kaip veikia širdis, be to, iš jo galima spręsti, ar kraujagyslės yra susiaurėjusios, ar išsiplėtusios. Jeigu arterinis kraujospūdis pasiekia 250 ir daugiau, tai rodo, kad širdies būklė yra sunki.

Ligonis, kurio kraujospūdis yra padidėjęs, neturi valgyti jautienos, pupelių ir žirnių, kuo mažiau vartoti riebalų, cukraus, šviežios duonos - geriau ją pakeisti džiūvėsėliais. Negalima gerti daug vandens - jis didina kraujospūdį. Esant padidintam kraujospūdžiui, ligoniui dažnai skauda galvą, maudžia širdį, jis greit pavargsta, ausyse girdimas ūžesys.

Mažas arterinis kraujospūdis gyvybei ne toks pavojingas; jo požymiai - nuovargis, silpnumas, mieguistumas, apetito netekimas. Dažniausiai būna dėl mažakraujystės ir per sunkaus darbo. Reikia gydyti mažakraujystę (žr. Mažakraujystė), daugiau ilsėtis, gerai maitintis.

Iš liaudiškų priemonių kraujospūdį sumažinti padeda česnakas, bulvių lupenų nuoviras (1-2 stiklinės per dieną) ir gudobelės uogų nuoviras. Iš uogų reikia išimti sėklas, vakare užpilti šaltu vandeniu, o rytą tame pačiame vandenyje labai neilgai pavirti ir nukošus nuovirą gerti.

Krupas



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos