Temos
Krupas ir difterija - tos pačios ligos


Susirgus krupu, iš pradžių truputį pakyla temperatūra, ligonis kosti. Tai trunka vieną dvi dienas. Paskui staiga, paprastai vėlai vakare arba naktį, prasideda krupui būdingas į lojimą panašus kosulys. Skubiai nesuteikus pagalbos, vaikas netenka sąmonės ir gali uždusti. Vos tik pasirodo krupo požymiai, reikia tuojau kviesti gydytoją, o kol jis atvyks, pasistengti sukelti vaikui vėmimą, nes taip pasišalina skrepliai ir oras lengviau praeina. Ant krūtinės ir viršutinės nugaros dalies reikia uždėti garstyčių trauklapius arba kojas įmerkti į labai karštą vandenį, j kurį įberti saują druskos ir garstyčių. Be to, gerai duoti ligoniui kvėpuoti sodos garais - imti maždaug pusę arbatinio šaukštelio sodos stiklinei vandens. Tarpais, kai vaikui būna lengviau, reikia duoti arbatiniais šaukšteliais šilto pieno su cukrumi arba saldaus šilto vandens.

Tačiau jeigu ligoniui darosi vis blogiau, reikia jį kuo greičiau vežti pas gydytoją, kad jis padarytų vaikui tracheotomiją, nes tik tai dar gali išgelbėti vaiką. Tracheotomija - operacija, kai pro kaklą prapjaunama ir atveriama priekinė trachėjos sienelė ir pro padarytą angą įstumiamas vamzdelis, per kurį vaikas kvėpuoja, kol pasveiksta. Tada vamzdelis išimamas.

Liaudies medicina pataria, vaikui susirgus krupu ir ėmus dusti, iš vidaus patepti jam gerklę žibalu, kuris panaikina tvirtą skreplių plėvelę ir vaikas ima kvėpuoti.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos