Temos
Lėtinis galvos smegenų kraujotakos nepakankamumas


Galvos smegenų kraujotaka sutrinka žmonėms, sergantiems ateroskleroze, kuri pažeidžia galvos smegenų arterijas. Dėl aterosklerozės smegenų arterijų spindis susiaurėja ir gali visai užakti.

Smegenys negauna reikiamo kraujo kiekio. Taip būna ir sergant hipertonine liga.

Sergantiems lėtiniu galvos smegenų kraujotakos nepakankamumu pamažu atsiranda daugelis nemalonių jutimų. Jie skundžiasi nestipriais galvos skausmais, kurie pradžioje būna tik po nuovargio, neišmiegotos nakties, susijaudinimo, o vėliau beveik visą laiką. Nuolat arba nuo staigių galvos judesių ima svaigti galvą..Kartais užeina labai stiprus galvos svaigimo priepuolis.

Ligoniui atrodo, kad visi aplink jį esantys daiktai arba jis pats sukasi į vieną puse. Jis nedali išlaikyti pusiausvyros, vemia, atsiranda nistagmas. Būdingas simptomas yra galvos ar ausų ūžimas, veido ar liežuvio tirpimas, deginimas, skausmai. Sutrinka miegas — ligoniui sunku užmigti iš vakaro arba jis labai anksti pabunda, o dieną jaučiasi neišmiegojęs. Ligoniai tampa jautrumuos erzina net smulkmenos. Vyrai, visą gyvenimą neverkę, ima ašaroti dėl niekniekių. Sykiu mažėja ligonių energija.

Labai pasikeičia ligonio charakteris, tarytum jam išryškėja buvę būdo bruožai. Buvę anksčiau nuolaidūs, pasidaro silpnavaliai—lengvai viską žada ir nieko neįvykdo. Neretai ligoniai tampa šykštuoliai, kraunasi turtą, net badaudami, atsisakydami minimaliausių gyvenimo patogumų. Pasitaiko ir despotų, nepripažįstančių jokios kito žmogaus nuomonės.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos