Temos
Gudobelių skystasis ekstraktas Valentis
Vaistinis preparatas: Gudobelių skystasis ekstraktas Valentis
Puslapis: 1


TVIRTINU

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos

prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos viršininkas

………………………….

PREPARATO CHARAKTERISTIKŲ SANTRAUKA

VAISTINIO PREPARATO PAVADINIMAS

Gudobelių skystasis ekstraktas Valentis 1:1 geriamieji lašai, tirpalas

KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS

1 ml sudėtis: 1 ml gudobelių vaisių skystojo ekstrakto 1:1 (ekstrahentas 70 % (V/V) etanolis).

VAISTO FORMA

Geriamieji lašai, tirpalas.

KLINIKINĖ INFORMACIJA

Terapinės indikacijos

Preparatas tinka susilpnėjusiai širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai gerinti. Jis palaiko širdies veiklą ir kraujotaką, jei širdies veikla susilpnėjusi, bet dar nebūtina vartoti rusmenės preparatų, AKF inhibitorių ir diuretikų . Be to, preparatas kai kuriais atvejais šalina neurogeninę bradikardiją.

Dozavimas ir vartojimo metodas

Skystąjį gudobelių ekstraktą prieš vartojimą reikia suplakti.

Iš pradžių, tris arba keturias dienas, reikia gerti 3 – 4 kartus per dieną po 20 – 30 lašų, vėliau dozę sumažinti iki 15 – 20 lašų 2 – 3 kartus per dieną. Skystą ekstraktą reikia gerti praskiedus trupučiu vandens. Preparato reikėtų vartoti 4 – 8 savaites.

Kontraindikacijos

Padidėjęs jautrumas erškėtinių šeimos augalams.

Specialūs įspėjimai ir atsargumo priemonės

Preparato sudėtyje etanolio yra 55 tūrio %. Kiekvienoje dozėje yra ne daugiau kaip 0,23 g alkoholio. Kenkia žmonėms, sergantiems kepenų ligomis, alkoholizmu, epilepsija, smegenų ligomis, pacientams, kurių smegenų veikla sutrikusi bei vaikams.

Pacientą būtina įspėti, kad atsiradus širdies išeminės ligos ar kraujotakos nepakankamumo simptomų reikia kreiptis į gydytoją. Į jį būtina kreiptis ir tokiu atveju, jei vartojant vaisto ilgiau kaip 6 savaites ligos simptomai nemažėja.

Gudobelės preparatų veiksmingumas bei saugumas vaikams ištirtas nepakankamai, be to, ekstrakteo sudėtyje yra etanolio, todėl šio preparato vaikams vartoti nerekomenduojama.

Sąveika su kitais vaistiniais preparatais ir kitokia sąveika

Nežinoma.

Nėštumo ir žindymo laikotarpis

Laikantis bendrosios vaistų vartojimo nėštumo metu nuostatos, gudobelių skystojo ekstrakto nėščioms moterims galima vartoti tik gydytojo nurodymu.

Poveikis gebėjimui vairuoti transportą valdyti mechanizmus

Nors sudėtyje yra etanolio, preparatas, vartojamas rekomenduojamomis dozėmis, gebėjimo vairuoti transportą ir prižiūrėti veikiančius įrenginius neveikia.

Nepageidaujamas poveikis

Nepastebėtas.

Perdozavimas

Perdozavimo atvejų žmogui nežinoma. Per didelė dozė pelėms sukelia raminamąjį poveikį, piloerekciją, drebulį, slopina kvėpavimą.

FARMAKOLOGINĖS SAVYBĖS

Farmakodinaminės savybės

Gudobelės preparatai sukelia teigiamą inotropinį, chronotropinį ir dromotropinį bei neigiamą batmotropinį poveikį. Jis išplečia vainikines kraujagysles, todėl gerėja širdies kraujotaka. Preparatas didina širdies sistolinį tūrį, tačiau išplečia kraujagysles, todėl jų pasipriešinimas sumažėja ir nepasireiškia širdies perkrova.

Kitas puslapis >>>


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos