Temos
Mąstymo sutrikimai

Puslapis: 3

Įkyrios būsenos (idėjos, potraukiai, baimės) atsiranda prieš ligonio norą. Ligonis supranta jų beprasmiškumą, nereikalingumą, bet negali jomis atsikratyti. Jos gali kankinti ir sveikus žmones, pavyzdžiui, atsiranda noras niūniuoti kokią nors melodiją, einant skaičiuoti šaligatvio plyteles ir panašiai. Gali atsirasti įkyri baimė užsikrėsti kokia nors liga, baimė vienumos, mirties, likti uždarose patalpose ir t. t. Tokios baimės vadinasi

fobijomis . Kartais žmones apninka įkyrios abejonės (nuolat vargina mintys, ar tikrai išjungė elektrą, ar užrakino duris), įkyrūs potraukiai (šokti nuo tilto), įkyrūs veiksmai.

Kliedėjimo idėjos (manijos) — tai mintys ir sprendimai, kurie neatitinka tikrovės, neteisingai atspindi ją ir nepasiduoda jokiam pataisymui iš šalies. Ligoniai tiki jų realumu. Kliedėjimo idėjos nepaprastai įvairios. Dažniausiai jos skirstomos pagal turinį. Pasitaiko šios kliedėjimo idėjos.

1. Di d y b ė s k l i e d ė j i m o idėja, kada ligonis išaukština save. Tikina, kad jis nepaprastai esąs turtingas arba kad jis esąs karalius ar nepaprastas genijus, kad turi didelių išradimų.

Didybės idėjos pasitaiko, esant pakiliai nuotaikai.

2. Savęs k a l t i n i m o arba n u s i ž e m i n i m o idėjos.

Ligoniai tikina, kad jie esą nepaprastai nusikaltę, kad jie neverti gyventi, kad jų už nusikaltimus laukiančios nepaprastos kančios. Nuotaika būna bloga.

3. N u s k u r d i m o idėjos — ligoniai tikina, kad jie nieko neturi, kad juos apvogę.

<<< Ankstesnis puslapis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos