Temos
Mažakraujystė


Būdingi požymiai: išblyškęs veidas, bekraujės lūpos ir dantenos, silpnumas, galvos skausmas, ūžesys ausyse, širdies plakimas, dažnas vidurių užkietėjimas.

Pirmiausia reikia pasistengti pašalinti priežastis, sukeliančias tą ligą, pvz., fizinį ar protinį pervargimą, blogą mitybą, paskui imtis bendrų priemonių sveikatai pataisyti: daugiau būti gryname ore, daugiau judėti arba dirbti lauke lengvą fizinį darbą. Reikia daugiau gerti grietinėlės, valgyti daugiau sviesto, žalių kaulų smegenų, kepenėlių, geltonus kukurūzus, bet ne baltus, nes juose beveik nėra vitaminų. Apskritai reikia pažymėti, kad visi geltoni vaisiai, geltonos daržovės ir šakniavaisiai turi ypač daug vitaminų.

Labai naudingi muštiniai su krauju, nes juose yra daug vitaminų A, B, C. Ypač naudinga gerti šviežią jautienos kraują, maždaug po ketvirtį stiklinės per dieną ir daugiau. Reikia valgyti žemuoges, avietes, vynuoges, bananus. Pienas irgi gerai, bet jį reikia gerti gurkšneliais, o ne iš karto, nes kitaip jis apsunkina skrandį ir sukelia vidurių užkietėjimą. Kuo dažniau valgyti sorų košę, ypač su geltonu moliūgu, taip pat svogūnus ir česnakus, nes juose daug vitamino C. Naudinga gerti morkų ir raudonųjų burokėlių sultis, kuo daugiau valgyti riešutų, ypač graikiškų, nes juose daug riebalų ir proteinų.

Galima parekomenduoti dar tokias priemones:

1. Pridėti beveik pilną butelį sutarkuotų žalių raudonųjų burokėlių, užpilti degtine, palaikyti šiltai arba saulėtoje vietoje 12 dienų ir po to gerti po taurelę per dieną prieš valgį.

2. Gerti juodojo ridiko sunką.

3. Labai smulkiai sutrinti ketvirtį svaro jautienos (galima sumalti mašinėle), įberti arbatinį šaukštelį susmulkintų svogūnų, truputį druskos, pipirų ir tepti ant duonos. Taip valgyti kasdien.

4. Želatinos miltelius ištirpdyti pusėje stiklinės vandens, įmušti žalią kiaušinį, išmaišyti ir išgerti. Taip reikia daryti du kartus per dieną.

5. Jeigu jaučiamas didelis silpnumas, prieš valgį gerai suvalgyti šaukštą su medumi išvirto česnako.

6. Vietoj arbatos gerti žemuogių lapų užpilą su pienu ir cukrumi.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos