Temos
Mažasis nuomario priepuolis


(petit mat)

Mažasis nuomario priepuolis pasižymi tuo, kad keletui sekundžių išnyksta ligonio sąmonė, bet jis nekrenta ir kūno padėtį išlaiko tokią, kokia buvo prieš sąmonės netekimą. Traukulių nebūna arba jie būna tik labai nežymūs — veido ir pirštų traukuliai.

Kai kada priepuolio metu iš rankų iškrenta laikomi daiktai, ligonis pasišlapina. Jei priepuolis užeina ligoniui bekalbant, tai viduryje žodžio nutrūksta kalba, ligonis įsmeigia akis į vieną tašką, lyg susimąsto, veidas pablykšta. Po keleto sekundžių ligonis toliau tęsia pradėtą žodį, dirba pradėtą darbą. Priepuolio jis neatsimena.

V a i k a m s nuomaris dažniausiai prasideda mažaisiais priepuoliais, tik jie būna savotiški. 1—3 metų vaikai priepuolio metu nustoja sąmonės, labai staiga, tiesiog žaibiškai galvute ir visu kūnu linkteli į priekį, rankos sulenkiamos per alkūnes, išmetamos į šonus. Kartais vaikas net nupuola žemėn, tačiau greit vėl pašoka ir atrodo, kad jis netyčia suklupo. Priepuolis primena pasisveikinimo judesius. Šių priepuolių per dieną gali būti labai daug, net iki 50— 100.

5— 10 metų vaikai mažojo priepuolio metu nustoja sąmonės, žaibiškai pasuka galvutę ir visą kūną atgal ar į šonus, atrodo, lyg jie ruoštųsi į tą pusę virsti.

Kai kuriems vaikams, kuriems vaikystėje prasidėjo mažieji priepuoliai, nuo brendimo amžiaus gali atsirasti didieji priepuoliai. O kartais didieji ir mažieji priepuoliai būna kartu. Neretai brendimo amžiuje priepuoliai išnyksta.

Visiems mažiesiems priepuoliams būdingas bruožas, kad jie būna tik dienomis ir niekad nebūna miegant.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos