Temos
Pavasarinis adonis


Adonis vemalis L. (F VIII)

(Syn. Adonis helleborus Crantz., Adonis apennina Jacq.)

Pavasarinis adonis priklauso vėdryninių (Ranunculaceae) šeimai. Tai daugiametis, žolinis, dekoratyvinis augalas. Lietuvoje savaime neauga, bet gali būti sėkmingai auginamas. Žydi anksti pavasarį stambiais, auksinės spalvos žiedais. Savaime auga Pietų Pavolgyje, Azijoje ir Pietų Sibire.

Vaistinei žaliavai gaminti antžeminės augalų dalys renkamos žydėjimo metu; džiovinamos pavėsyje, bet greitai. Žaliavoje svarbiausios veikliosios medžiagos yra cardiaca grupės gliukozidai — adonizidas ir adonivernozidas, kurie veikia širdies muskulatūrą.

Farmacinė pramonė iš adonio žolės (Herba Adonidis vernalis) gamina keletą svarbių preparatų. Tačiau aktyviausieji preparatai gaunami tada, kai jie gaminami iš žalios, nedžiovintos, stabilizuotos žolės (Intractum Adonidis). Tinctura Adonidis, Infusum Adonidis veikia silpniau. Adonio preparatai yra mėgstami gydytojų, nes jie neturi kumuliatyvinio veikimo. Jie turi būti vartojami gydytojui kontroliuojant. Reikia nepamiršti, kad Extractum Adonidis tris kartus aktyvesnis, negu Tinctura Adonidis.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos